• Головна
  • Україна
  • У МАГАТЕ повідомили про запуск ракет поблизу Запорізької АЕС

У МАГАТЕ повідомили про запуск ракет поблизу Запорізької АЕС

Фото ілюстративне

Команда МАГАТЕ на ЗАЕС почула характерний звук, що вказував на запуск ракет поблизу станції

У неділю 26 листопада представники Міжнародного агентства з атомної енергії, які перебувають на Запорізькій атомній електростанції, повідомили про те, що чули звук запуску ракет поблизу станції. Про це повідомило інформаційне агентство УНН з посиланням на заяву генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі.

Згідно з повідомленням, експерти МАГАТЕ, присутні на ЗАЕС, почули, як росіяни випустили кілька ракет неподалік. Зазначається, що команда МАГАТЕ не побачила самі снаряди через хмари. Однак характерний звук вказував на те, що ракети випустили з реактивної системи залпового вогню біля станції.

"Сьогоднішні події ще раз наочно демонструють вкрай крихку ситуацію з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС. Найбільша в Європі атомна електростанція, розташована на лінії фронту, продовжує стикатися з фронту, продовжує стикатися з багатьма потенційними загрозами внаслідок цієї трагічної війни", — йдеться у заяві генерального директора Гроссі.

Також керівник МАГАТЕ розповів про нещодавнє коротке замикання на ЗАЕС. Уранці 26 листопада приблизно за 100 кілометрів північніше станції сталося коротке замикання. Воно призвело до обриву зв'язку з єдиною лінією електропередачі напругою 750 кВ, що залишилася. Раніше таких ліній було чотири.

Відомо, що станція продовжує отримувати зовнішнє електроживлення від єдиної резервної лінії електропередачі напругою 330 кВ. Основна лінія живлення 750 кВ ремонтується, але невідомо, коли її знову підключать.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності