• Головна
  • Україна
  • Група хакерів з України атакувала провідні світові компанії та вимагала гроші

Група хакерів з України атакувала провідні світові компанії та вимагала гроші

Наразі правоохоронці затримали трьох учасників групи, фото Офісу генпрокурора

Трьох хакерів вже знайшли, їм повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи

Офіс Генпрокурора спільно з Департаментом кіберполіції, Національною поліцією, за підтримки Європолу та Євроюсту провели багаторівневу спецоперацію зі знешкодження міжнародної хакерської групи. Її учасники здійснювали хакерські атаки на найпотужніші світові компанії, повідомив у вівторок, 28 листопада, Офіс генерального прокурора.

За словами правоохоронців, чоловіки розробили й оновлювали шкідливе програмне забезпечення, здійснювали хакерські атаки, підшукували так званих дропів з криптогаманцями для отримання викупу та розподіляли «заробіток» між іншими членами угруповання. Насамперед вони зламували облікові записи працівників підприємства-жертви, використовуючи інформацію з відкритих джерел та методи соціальної інженерії.

З привласнених акаунтів хакери розповсюджували шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі. У такий спосіб отримували доступ до серверів та викрадали з них інформацію. Після цього дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися і робилися непридатними для використання. За дешифрування члени організованої групи вимагали мільйонні виплати у криптовалюті. До прикладу, за відновлення роботи серверів однієї з провідних хімічних компаній Нідерландів хакери вимагали перерахувати 450 біткоїнів на підконтрольний криптогаманець, що в еквіваленті складає 48 млн грн.

Загалом, за кілька років злочинної діяльності учасники групи зашифрували понад 250 серверів світових підприємств та спричинили збитків на суму у понад 3 млрд грн в перерахунку на національну валюту.

Як уточнили в кіберполіції, у результаті багатомісячної роботи українські правоохоронці за сприяння колег зі США, Норвегії, Нідерландів, Німеччини та Франції ідентифікували 32-річного лідера хакерського угруповання та його чотирьох найактивніших спільників.

Правоохоронці повідомили, що провели понад 30 обшуків у приміщеннях та автомобілях учасників хакерського угруповання на Київщині, а також у Черкаській, Рівненській та Вінницькій областях. У них вилучили комп’ютерну техніку, автомобілі, криптовалютні активи, майже 4 млн грн, банківські та SIM-картки, «чорнові» записи, а також десятки електронних носіїв інформації та інші докази протиправної діяльності. До суду направлено клопотання про арешт вилученого майна.

Дії учасників групи розслідуються. Наразі трьом учасникам групи повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи, додали в Офісі генпрокурора.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності