• Головна
  • Україна
  • Після майже десяти років очікування «Скіфське золото» повернули в Україну

Після майже десяти років очікування «Скіфське золото» повернули в Україну

Після майже десяти років очікування «Скіфське золото» повернули в Україну

Цінності зберігатимуть у Національному музеї історії України в Києві

Стародавні пам’ятки, відомі як «Скіфське золото», після майже десяти років повернули з Нідерландів до України. Вантаж із 565 музейними експонатами привезли на територію Києво-Печерської Лаври, де їх мають ідентифікувати, повідомила пресслужба Державної митної служби України у понеділок, 27 листопада.

Згідно з повідомленням, у понеділок до Києво-Печерської Лаври привезли вантаж із 565 музейними експонатами — стародавніми цінностями, відомими як «Скіфське золото». Загальна вага повернених пам’яток склала 2 694 кг. «Скіфське золото» повернули з Нідерландів, де воно зберігалося протягом останніх десяти років. Після того, як київські митники проведуть ідентифікацію скарбів, їх передадуть до Національного музею історії України. «Тут вони зберігатимуться до деокупації Криму», — написала пресслужба музею.

Довідково: «Скіфське золото» — це експонати з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму: Національного заповідника «Херсонес Таврійський» (Севастополь), Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Керченського історико-археологічного заповідника. У 2014 році їх привезли до Музею Алларда Пірсона в Нідерландах в рамках експозиції «Крим: золото й таємниці Чорного моря». Там вони мали виставлятися з лютого по серпень. 

Після окупації Криму Росією Нідерланди відмовились повертати експонати на непідконтрольну Україні територію, проте окупаційна влада на цьому наполягала. Після майже десяти років судових процесів, у червні 2023 року Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі окупантів і дозволив повернути старовинні  коштовності до України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності