• Головна
  • Новини Львова
  • У Музеї народної архітектури та побуту у Львові реставрують стародавні церкву і стодолу

У Музеї народної архітектури та побуту у Львові реставрують стародавні церкву і стодолу

У Музеї народної архітектури та побуту у Львові реставрують стародавні церкву і стодолу

Загалом у музеї — 125 цінних історичних споруд

У Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького реставрують два важливі і цінні об’єкти – лемківську церкву та найбільшу стодолу із Буковини. Реставраційні роботи проводять за кошти музею та силам майстрів скансену, повідомила пресслужба ЛМР.

Торік церква св. Володимира та Ольги, що є копією лемківської церкви зі села Котань, відсвяткувала своє 30-річчя у Музеї народної архітектури та побуту. За цей час її жодного разу не реставрували.

«Зараз відбувається фінальний етап реставрування храму, а саме заміна покриття, гонти. Робота розпочалась восени цього року і за тиждень вже завершиться, адже майстрам залишився лише невеликий шматок. Реставрація цього об’єкту – це дуже складна робота, адже архітектура церкви має багато заокруглень, кутів, особливих завершень. Це дуже кропітка робота, але радіємо, що маємо вправних майстрів, які знають, як це правильно і красиво зробити», – розповідає Михайло Закопець, директор львівського скансену.

В Музеї народної архітектури та побуту кажуть, що реставрація – це поточна робота скансену, адже тут 125 об’єктів, всі вони цінні та старовинні. Через постійні пошкодження сонцем, дощем чи вітром будівлі потребують ретельного догляду.

Ще одним важливим об’єктом, який зараз реставрують у музеї, є стодола з Буковини. Цій будівлі також потрібно було повністю оновити покрівлю, однак тут вона особлива – з очерету. Цікаво, що для накриття стодоли знадобилось аж 2,5 тисячі сніпків очерету, який привезли із півдня України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності