На Львівщині відкрили садибу-музей скульптора Івана Самотоса

Фото з Фейсбук-сторінки Стрийської районної державної адміністрації

15 жовтня, у неділю, у селі Устя Миколаївської громади відкрили музей, присвячений скульптору Івану Самотосу. Про це повідомила Стрийська районна державна адміністрація.

Серед робіт скульптора Івана Самотоса — пам’ятники Тарасу Шевченку в м. Соснівка та м. Бельци (Молдова), пам’ятники В’ячеславу Чорноволу та «Жертвам Замарстинівської в’язниці» у м. Львові, пам’ятник на честь 2000-ліття народження Христа в м. Дрогобичі.

“Музей-садиба — незвичайне місце, котре обов’язково притягатиме увагу туристів і шанувальників мистецького доробку Івана Самотоса. Скульптури автора немов живі, на них чітко проглядається характер і настрій героя”,зазначили у Миколаївській міській радіоредакції.

Довідково:

Іван Самотос — скульптор, педагог, почесний академік Національної академії мистецтв України, народний художник України, професор. Іван Самотос є автором 78 пам’ятників і 80 станкових робіт.

Митець народився 20 серпня 1933 року в с. Устя. У 1959 він закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (нині Львівська національна академія мистецтв) за спеціальністю «монументально-декоративна скульптура».

З 1962 Іван Самотос викладав у Львівській національній академії мистецтв.

Івана Самотоса нагородили орденом «Князя Ярослава Мудрого» (2003) та орденом Кирила та Мефодія (2005). Помер митець 7 липня 2016 року. Як педагог він виховав не одне покоління відомих майстрів образотворчого мистецтва.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності