• Головна
  • Україна
  • Українська консулка допомагала нелегалам з країн Азії переїхати до ЄС транзитом через Україну

Українська консулка допомагала нелегалам з країн Азії переїхати до ЄС транзитом через Україну

Українська консулка допомагала нелегалам з країн Азії переїхати до ЄС транзитом через Україну

Жінка за три тис. доларів оформлювала клієнтам візи для в‘їзду в Україну під виглядом студентів українських ВНЗ — так нелегали змогли виїхати до Євросоюзу

Служба безпеки України у Києві викрила другу секретарку з консульських та адміністративних питань Посольства України в одній із країн Центральної Азії, яка допомагала нелегалам з «терористично ризикових» країн переїхати до ЄС транзитом через Україну. Про це повідомили у СБУ в четвер, 9 листопада.

Перебуваючи на посаді в дипломатичній установі, жінка за три тис. доларів пропонувала громадянам з декількох південноазійських держав незаконно виїхати до Євросоюзу транзитом через територію України. Вона оформлювала клієнтам візи для в‘їзду в Україну під виглядом студентів українських ВНЗ. У Офісі Генпрокурора зазначили, що секретарка протягом листопада 2020 року — липня 2021 року оформила 23 візи для в’їзду в Україну громадянам Пакистану, Республіки Бангладеш та інших країн з так званого переліку «країн міграційного ризику». Пізніше іноземці використали ці візи та виїхали до ЄС.

До своєї діяльності консулка залучила двох іноземців, які підшукували клієнтів, домовлялися з ними про умови поїздки та передавали гроші організаторці схеми.

За даними СБУ, послугами зловмисників скористалося до 900 вихідців з країн Азії. Гроші секретарка витрачала на придбання елітної нерухомості у центрі Києва та в Одесі.

Слідство встановило, що жінка працювала у Міністерстві закордонних справ з 2007 року. Наразі їй повідомили про підозру за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою. Жінці готують запобіжний захід та хочуть відсторонити від посади. Консулці загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна.

Також слідчі встановлюють інших осіб, причетних до схеми — їх хочуть оголосити в міжнародний розшук.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності