Міндовкілля хоче заборонити джипінг в заповідних зонах

Міндовкілля хоче заборонити джипінг в заповідних зонах

Петиція про заборону джипінгу у заповідниках набрала 25 тисяч голосів ще рік тому

Міністерство захисту довкілля розробило законопроєкт, який вводить заборону проїзду автомобілів за межами доріг і вулиць на території об’єктів природно-заповідного фонду. Таким чином міністерство хоче заборонити там практику джипінгу: пересуванню на джипах, ендуро-мотоциклах, квадроциклах, багі по бездоріжжю. Про це повідомила пресслужба відомства.

Розроблений міністерством законопроєкт вносить зміни до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та Кодексу про адміністративні правопорушення.  Заборона проїзду не стосуватиметься доріг загального користування, вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, а також автомобільних доріг на приватних територіях.

«Це допоможе захистити біорізноманіття від знищення та хімічних забруднень, шумів та вібрацій, які спричиняють автомобілі», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у вересні минулого року львів’янка Христина Жук зареєструвала петицію до Президента України з проханням врегулювати джипінг в Україні на законодавчому рівні. У тексті петиції йдеться про те, що джипінг у Карпатах та заповідниках України шкодить тамтешній природі, флорі та фауні, наражає на небезпеку піших туристів та сприяє ерозії ґрунтів. Також через те, що в Україні питання джипінгу не врегульоване, сюди приїжджають люди з країн, де джипінг заборонений, і також нищать наші гірські шляхи та природу загалом.

Після того, як петицію підписало понад 25 тисяч громадян, Президент України Володимир Зеленський дав на неї відповідь. У ній він повідомив, що запропонував Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю опрацювати та відреагувати на порушені в петиції питання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності