• Головна
  • Україна
  • В Україні викривач корупції вперше отримає 13,3 млн грн винагороди

В Україні викривач корупції вперше отримає 13,3 млн грн винагороди

В Україні викривач корупції вперше отримає 13,3 млн грн винагороди

Викривач Євген Шевченко повідомив про спробу підкупу Назара Холодницького п’ятьма мільйонами доларів

Вперше в Україні суд ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу корупції, яка становитиме 13 млн 299 тис. 950 грн. Про це у понеділок, 2 жовтня, повідомила пресслужба Вищого антикорупційного суду.

Викривач — Євген Шевченко, який у 2020 році повідомив про спробу підкупу за п’ять мільйонів доларів керівників антикорупційних органів.

Йдеться про організацію хабаря, який призначався керівникові САП Назару Холодницькому. За даними слідства, за ці гроші Холодницький мав зняти підозру з колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту Реал Банку. З шести мільйонів доларів — один нібито був призначений для посередників.

Також судді ВАКС затвердили угоду між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника ГУ ДПС у Києві Миколу Ільяшенком – останнім обвинуваченим у справі про спробу підкупу. Суд призначив йому п’ять років ув’язнення, але звільнив від покарання з іспитовим терміном у три роки. Окрім того, Ільяшенко відшкодує 50 млн грн і відправить їх на закупівлю дронів для ЗСУ.

У Facebook Шевченко повідомив, що колегія суддів у складі Віктора Маслова, Ігоря Строгого та Лесі Федорак, ухвалила рішення про те, що роль викривача в даному кримінальному провадженні була вирішальною і надала йому право на отримання винагороди у сумі 10% від грошового розміру корупційного злочину.

“Щоправда, чинне законодавство дещо обмежує максимальний розмір винагороди, й, окрім того, фіксує її не у валюті хабаря (розмір якого становив 5 млн доларів), а у гривні. Враховуючи, що викриття злочину відбулась три роки тому і курс за цей час суттєво просів, то у підсумку я маю отримати не 500 тис. дол., а «лише» 350 тис. дол. (13,3 млн грн), що, звісно, теж дуже непогано:)”, — написав Шевченко.

Додамо, у вересні НАЗК запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, свідками яких вони стали. Цей ресурс забезпечує анонімне надсилання повідомлень працівниками організацій про корупцію в їхніх структурах.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності