Обов’язкова історія України: яким буде НМТ у 2024 році

Обов’язкова історія України: яким буде НМТ у 2024 році

Цьогоріч вступники складатимуть іспит з української мови, математики, історії України та одного предмету на вибір

Через повномасштабне вторгнення Росії вже третій рік в Україні не можуть провести зовнішнє оцінювання для вступників. Тому у 2024 році замість ЗНО учні проходитимуть НМТ — національний мультипредметний тест. Цьогоріч вступників тестуватимуть не з трьох, а з чотирьох предметів.

Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

Основним нововведенням НМТ-2024 є тестування з чотирьох предметів. Три з яких — українська мова, історія України та математика — обов’язкові. Право вибору четвертого предмета лишається за вступником.

«Усі предмети вступники складатимуть в один день у такому форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. Таким чином ми рухаємось до стандартів європейських країн, де на випуску зі школи перевіряють знання не менш ніж з 5 предметів», — зазначив заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Вступники зможуть скласти предметні тести в один день, але якщо їм завадить хвороба чи повітряна тривога під час тесту, то вони зможуть пройти тестування під час додаткової сесії.

Тестування у форматі НМТ є вимушеним через воєнний стан. Вступникам не потрібно долати значну відстань до екзаменаційних центрів і ризикувати безпекою. Ті, хто складатимуть тестування за кордоном, зможуть це зробити у місцевих екзаменаційних центрах.

Учні, які не планують вступати до ВНЗ, можуть не складати НМТ. У 2024 році для випускників немає обовʼязкової державної підсумкової атестації. Пробного НМТ також не проводитимуть.

Абітурієнти з тимчасово окупованих територій у 2024 році можуть не складати НМТ, для вступу до українських вишів їм потрібно пройти лише співбесіду. Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Для вступу абітурієнти з тимчасово окупованих територій мають звернутися до освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності