Як облаштувати робоче місце школяра: поради

Як облаштувати робоче місце школяра: поради

Дитині має бути зручно та безпечно

Безпечне та правильно організоване робоче місце школяра – запорука збереження його здоров’я та гармонійного розвитку. Центр громадського здоров’я МОЗ України рекомендує, як облаштувати функціональне, зручне та безпечне робоче місце школяра.

Про це пишуть на сторінці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Зручні меблі

  • Для формування правильної постави важливо використовувати меблі, які відповідають зросту дитини (стілець – щоб ноги торкалися підлоги, або підставки, стіл заввишки – 55-65 см). Це дозволить забезпечити дитині правильну робочу позу, яка залежить від раціональності конструкції столу і стільця. Є простий тест для перевірки оптимальної висоти стола: дитина, поставивши лікті на стіл, має доторкнутися пальцями до скронь. Якщо пальці виявились вище скронь, або не дістають до них, значить стіл не підходить дитині. Найкраще, якщо це будуть моделі-трансформери.
  • Зайняти правильну позу за письмовим столом або партою: сидіти глибоко на стільці, щоб попереково-крижова частина тіла спиралася на його спинку, рівно тримати корпус тіла і голову, яку можна злегка нахилити вперед, ноги повинні бути зігнуті в кульшовому та колінному суглобах під прямим кутом, стопи спираються на підлогу (підставку), а передпліччя – вільно лежать на столі. Ширина робочого столу має забезпечувати відстань не менше 50 см від очей дитини до монітора комп’ютера. Монітор потрібно розташувати навпроти обличчя, на відстані витягнутої руки. Краще мати стіл з висувною дошкою для встановлення клавіатури.

Освітлення робочого місця

  • Робоче місце школяра повинно бути достатньо освітлене, а в приміщення має бути чисте повітря і сприятлива температура.
  • Оптимально, якщо у світлий період доби у приміщенні буде природне освітлення, а в темну пору – штучне. Як штучне джерело штучного освітлення варто обирати настільні лампи на гнучкій ніжці. Лампу краще поставити ліворуч, якщо учень пише правою рукою, і навпаки — праворуч, якщо дитина шульга.
  • Завдяки правильній позі за письмовим столом і достатньому рівню освітлення у дитини зменшиться втома очей та не буде погіршуватися гострота зору.

Місце для зберігання шкільного приладдя

  • Додаткові полиці, магнітні планки, або дошки над столом – все це також важливо для функціональності робочого місця.
  • Подбайте про ящики та органайзери для підручників, зошитів і канцтоварів. Ніщо не має відволікати дитину від навчання, тож добре організувати простір навколо робочого столу так, щоб зайві речі завжди можна було сховати.

Безпека робочого місця

  • Робоче місце, крім функціональності, повинно бути ще і безпечним. Обирайте меблі, які мають заокруглені кути або накладки. Варто надавати перевагу кріслам, які мають стопори, що блокують колеса. Крім того, меблі мають бути виготовлені з безпечних та нетоксичних матеріалів для здоров’я дитини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності