НАБУ повідомило про підозру олігарху Костянтину Жеваго

НАБУ повідомило про підозру олігарху Костянтину Жеваго

У пресслужбі не називають імені фігуранта, однак з опису справи випливає, що мова йде про Костянтина Жеваго.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили власнику групи «Фінанси і кредит» про підозру у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі.

Про це повідомили в пресслужбі НАБУ.

Оскільки підозрюваний на момент скоєння злочину і до теперішнього часу перебуває у Франції, про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

За інформацією слідства, у 2002 році підозрюваний придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

Щоби не втратити акції, на початку березня 2023 року підозрюваний вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. США: 1,8 млн дол. США – суддям Верховного Суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг.

У квітні 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 млн дол. США.

15 травня 2023 року Голову ВС і адвоката затримали під час отримання другого траншу у 450 тис. дол. США.

Нагадаємо, правоохоронці на Кіпрі затримали колишнього заступника голови правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит".

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності