Польща хоче заборонити імпорт української полуниці

Польща хоче заборонити імпорт української полуниці

Цю пропозицію готові підтримати ще кілька країн ЄС

Міністри сільського господарства ЄС зустрінуться 25 липня, аби обговорити методи генного редагування, скорочення використання пестицидів, нові правила маркетингу насіння та українську полуницю.

Про це пише «Останній капіталіст» з посиланням на Financial Times.

Термін дії заходів з обмеження українського імпорту агропродукції спливає 15 вересня. Натомість Польща разом з Угорщиною, Словаччиною, Болгарією та Румунією хочуть, щоб вони були продовжені та поширені на інші культури.

Так, польський міністр сільського господарства Роберт Телус заявив, що Польща хоче нових заходів для обмеження поставок м'яких фруктів, зокрема, замороженої малини і полуниці.

Запит Польщі на продовження обмежень на імпорт з'явився після того, як Росія цього місяця вийшла з Чорноморської зернової угоди, що посилило занепокоєння в Польщі та інших прикордонних країнах ЄС щодо того, що Україна намагатиметься експортувати більше сільськогосподарської продукції через них.

«Польща заявляє, що є найкращим другом України, але тим часом більше стурбована захистом власних інтересів – особливо інтересів правлячої партії, – догоджаючи сільському електорату», – сказав дипломат з іншої країни-члена ЄС.

Нові дані Єврокомісії показують, що обсяг української кукурудзи, пшениці, насіння соняшнику та ріпаку, який потрапив до п'яти країн, становив лише 13 тисяч тонн у червні, порівняно з піковим показником у 1,3 млн тонн у листопаді.

Очікується, що кілька міністрів ЄС будуть проти позиції Польщі, але сама Єврокомісія навряд чи захоче сваритися з польськими фермерами напередодні виборів, побоюючись розпалити антибрюссельські настрої.

Зокрема, один розчарований дипломат зазначив, що комісія має одноосібний контроль над обмеженнями, залишаючи інші країни безсилими.

Нагадаємо, херсонські степи, які дозволяли вирощувати зернові, олійні культури, кавуни, помідори, перець, баклажани, інші овочі борщового набору завдяки налагодженій системі зрошувальних каналів, тепер спорожніють внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності