Смак літа: готуємо полуничний джем та цукати на зиму

Смак літа: готуємо полуничний джем та цукати на зиму

Порадуйте себе взимку та зробіть заготовки з полуниці влітку

Довгоочікуваний сезон перших ягід після довгої зими розпочинається. Багата на вітаміни В, А, С, Е, РР, К, каротин, фолієву кислоту, магній фосфор, залізо та багато інших необхідних для здоров’я елементів полуниця ще й низькокалорійна — всього 30 ккал на 100 грамів.

Ласуючи полуницею, додаючи до десертів чи випічки, або просто вживаючи її з вершками чи морозивом, треба неодмінно подумати і про її збереження на зиму. Пропонуємо традиційний спосіб приготування густого полуничного джему без додавання згущувача та цукати з полуниці.

Густий полуничний джем

Принцип приготування густого джему полягає у тому, що спочатку його варять без додавання цукру. Це дає можливість зберегти гарний колір готового продукту та випарувати зайву вологу.

Для приготування джему необхідно дотримуватися пропорцій: на 1 кг полуниці — 700 г цукру та вибирати спілі ягоди невеликого розміру.

Якщо у вас велика полуниця, тоді розріжте її дві або 4 частини. Спочатку підготуємо ягоди, для цього замочимо їх у воді на 5 хвилин. Потім промиємо її у проточній воді та залишимо у ситі або у дуршлагу для стікання зайвої вологи.

Важливо: хвостики видаляємо тільки після того, як промиємо ягоди, щоби менше води потрапило у ягоди. Складаємо підготовану полуницю у каструлю та злегка приминаємо її товкачем для картоплі для утворення невеликої кількості соку. Якщо ви хочете, щоб готовий джем був однорідним, майже без шматочків, тоді приминайте більше. Ставимо на помірний вогонь та варимо без цукру,  збираючи піну, яка утворюється та помішуючи. Полуниця повинна добре кипіти. Через 30-40 хвилин додаємо цукор та варимо на помірному вогні ще 30 хвилин, постійно помішуючи. Готовий джем розливаємо у стерилізовані банки та закатуємо кришками.

Цукати з полуниці

Для цукатів треба вибирати спілі та щільні ягоди без пошкоджень. Миємо полуницю та видаляємо плодоніжки. У широкий посуд (можна взяти миску) насипаємо цукор, воду та лимонну кислоту з розрахунку: на 1 кг полуниці — 800-900 г цукру, 160 мл води, лимонна кислота на кінчику ножа.

Ставимо на вогонь та додаємо полуницю, обережно перемішуємо лопаткою. Даємо закипіти та проварюємо 3 хвилини. Виключаємо вогонь та даємо вистигнути повністю. Після остигання, зливаємо сироп. Потім сироп треба закип’ятити та додати до ягід.

На помірному вогні доводимо полуницю до кипіння, виключаємо вогонь та залишаємо до повного достигання, як у попередньому разі. Тепер знову зливаємо сироп, доводимо до кипіння та варимо сироп до стану густоти. Перевіряємо густоту сиропу, наливши трішки на тарілку, посередині проводимо ложкою, якщо береги не сходяться — сироп готовий.

Заливаємо ягоди сиропом, доводимо до кипіння, проварюємо 1 хвилину,  залишаємо до повного остигання. Після охолодження, викладаємо ягоди по одній на певній відстані одна від одної на таці.

Таці з ягодами ставимо на підвіконні для в’ялення, але кожного дня ягоди треба перекидати на інший бік та змінювати таці на сухі. Так сушимо цукати щонайменше 4-5 днів. Процес в’ялення залежить від температури на підвіконні. Готові цукати не сильно зменшуються у розмірах та не липнуть до рук, мають гарний колір натуральних ягід та схожі на мармеладки.

Порада: можна сушити цукати у сушильнях або духовій шафі при температурі 35-40 градусів, але колір їх неодмінно зміниться.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, як власноруч приготувати ніжну закуску до столу — печінку парфе.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності