Нова Каховська ГЕС: чому вона потрібна та якою буде

Нова Каховська ГЕС: чому вона потрібна та якою буде

Наразі рано говорити про точну вартість будівництва ГЕС

Уряд вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Наразі розглядається варіант будівництва майже удвічі потужнішої електростанції.

Про це голова Укргідроенерго Ігор Сирота сказав в інтерв'ю Forbes.

«Замість 335 МВт розглядаємо можливість будівництва станції потужність 550–600 МВт. Будемо розглядати варіант спорудження агрегатів, які зможуть працювати як у генераторному, так і в насосному режимі. Проєкт також передбачає будівництво рибоходу, якого не було на зруйнованій станції», — сказав Ігор Сирота.

Натомість щодо вартості будівництва нової ГЕС, він зазначив, що ще не зрозуміло, які наслідки підриву греблі, тому є лише приблизні підрахунки вартості будівництва.

«Ми поки що не розуміємо, які наслідки підриву, оскільки частина греблі досі перебуває під водою. Невідомо, в якому вона стані. Приблизно ми розуміємо, що вартість 1 кВт потужності – 2 000 доларів. Така вартість будівництва ГЕС у Європі. Якщо ми плануємо будувати станцію потужність 550–600 МВт, то загальна вартість буде 1–1,2 млрд доларів», — сказав очільник Укргідроенерго.

Так, потреба у відбудові Каховської ГЕС полягає не у її важливості для енергосистеми України, а у важливості існування водосховища, яке забезпечувало водою кілька областей.

«Херсонська область втратила 94% води для сільського господарства та промисловості. Втрата Дніпропетровської області – 64%, Запорізької – 70%. Повноцінної альтернативи немає. Як компенсувати втрату зрошувальної системи, яка живилась із Каховського водосховища? Також без Каховського водосховища неможливо відновити водопостачання Криму після його деокупації», — зауважив голова Укргідроенерго.

Він додав, що без відновлення Каховського водосховища неможливий повноцінний запуск ЗАЕС після деокупації та відновлення річкового судноплавства Дніпром, адже зараз його глибина на місці Каховського водосховища – до 2 м проти 16 м.

«Якщо ми зможемо розвʼязати ці питання без відновлення Каховської ГЕС, то тоді можна буде обговорювати, чи є доцільність будівництва гідроелектростанції», — сказав Ігор Сирота.

Нагадаємо, міністр МВС України Ігор Клименко заявив, що внаслідок підриву Каховської ГЕС загинули 31 особа.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності