• Головна
  • Україна
  • Саакашвілі проти України: ЄСПЛ відхилив позов політика щодо позбавлення його громадянства

Саакашвілі проти України: ЄСПЛ відхилив позов політика щодо позбавлення його громадянства

Саакашвілі проти України: ЄСПЛ відхилив позов політика щодо позбавлення його громадянства

Всі його скарги, крім однієї, були відхилені через «не вичерпання національних засобів правового захисту»

Європейський суд з прав людини відхилив як неприйнятний позов колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі проти України. Зокрема, політик просив визнати порушення його прав через позбавлення українського громадянства й висилку.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ, яке опубліковано на сайті суду, пише «Суспільне».

«У своєму рішенні у справі «Саакашвілі проти України» (заява № 8113/18) ЄСПЛ одноголосно визнав заяву неприйнятною. Рішення є остаточним», — йдеться у рішенні ЄСПЛ.

Так, справа стосувалася експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі, який у 2015 році отримав громадянство України та брав активну участь в українській політиці.

Натомість Саакашвілі заявляв про різні порушення своїх прав у 2017 році, коли його позбавили українського громадянства, а також у 2018 році, коли проти нього порушили кримінальну справу, арештували та вислали з України.

Зокрема, Саакашвілі посилався на статті 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), 5§1 (право на свободу та особисту недоторканність), 6§2 (презумпція невинуватості), 8 (право на повагу до приватного життя і житла), 11 (свобода зібрання), 13 (право про ефективний засіб правового захисту) та 18 (обмеження щодо використання обмежень прав) Європейської конвенції з прав людини.

Також зазначається, що після того, як колишньому президенту Грузії повернули українське громадянство й він продовжив свою діяльність у травні 2019 року, він міг подати свої скарги в Україні.

«У травні 2019 року новообраний президент України повернув Саакашвілі українське громадянство, той згодом повернувся в Україну, відновив свою політичну діяльність і нічого не заважало йому подати свої скарги в Україні», — йдеться у рішенні суду.

Відтак за відсутності будь-яких пояснень з його боку, ЄСПЛ вирішив, що Саакашвілі не дотримався зобов'язання, передбаченого Європейською конвенцією, спочатку використати всі засоби правового захисту на національному рівні, перш ніж звертатися до суду. Тому всі його скарги, крім однієї, були відхилені через «не вичерпання національних засобів правового захисту».

До слова, наразі Міхеіл Саакашвілі перебуває у грузинській в'язниці з моменту прибуття до Грузії перед місцевими виборами у 2021 році.

Нагадаємо, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що умови тримання Міхеїла Саакашвілі потрібно пом’якшити, відпустивши його з електронним браслетом.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності