• Головна
  • Україна
  • Перетин кордону через систему «Шлях»: прикордонники розповіли про зловживання та скільки осіб отримали відмову

Перетин кордону через систему «Шлях»: прикордонники розповіли про зловживання та скільки осіб отримали відмову

Перетин кордону через систему «Шлях»: прикордонники розповіли про зловживання та скільки осіб отримали відмову

Такий характер правопорушень спостерігається у перевізників майже з усіх регіонів України

Прикордонники України посилили заходи, спрямовані на встановлення законних підстав для перетину державного кордону громадянами, які внесені до системи «Шлях». Наразі вже понад 4 тисячі осіб отримали відмову.

Про це на брифінгу повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, пише «Суспільне».

«Вже 4 300 осіб отримали відмову в перетині кордону на виїзд, які слідували як водії суб’єктів господарювання, що мають ліцензію на міжнародні перевезення», — сказав речник ДПСУ, додавши, що причина відмови – невідповідність зазначеній меті поїздки.

За його словами, аналіз системи «Шлях» вказує на факти зловживань.

«Близько 1,5% осіб цієї категорії, які виїжджали з України у січні-лютому цього року вчасно не повернулися в країну у визначений термін 60 діб, що встановлений Правилами перетину кордону для такої категорії осіб», — каже Андрій Демченко.

Водночас він зауважив, що такий характер правопорушень спостерігається у перевізників майже з усіх регіонів України.

При цьому більшість зловживань відмічаються з боку ФОПів, яким як і великим підприємствам-перевізникам надана можливість внесення працівників до системи «Шлях». Так, великі підприємства більше піклуються про свою репутацію, натомість окремі ФОПи зловживають наданими можливостями й за грошову винагороду, орієнтовно від 3 до 7 тисяч доларів, пропонують свої послуги із внесення даних про осіб до системи.

Загалом цьогоріч ДПСУ направила 100 листів до «Укртрансбезпеки» щодо виявлених правопорушень ліцензіатами, які вносили до системи «Шлях» інформацію про водіїв, які виїхали за межі України та у визначені законодавством терміни не повернулися. Відтак низці ліцензіатів тимчасово припинено доступ до системи «Шлях».

Також на цей час триває документування вказаної злочинної діяльності в рамках більш як 60 кримінальних проваджень за ст. 332 КК України (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Зокрема, є люди, які вже отримали підозру у вчиненні злочину за цією статтею.

Нагадаємо, начальник Львівської ОВА Максим Козицький розповів, що менше ніж за рік ЛОВА отримала понад 100 тисяч звернень щодо можливості виїзду водіїв за кордон. Водночас й досі немає чіткого переліку документів, які мають бути подані для отримання дозволу перетнути кордон.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності