Кого можна вважати волонтером при перетині кордону: пояснення прикордонників

Кого можна вважати волонтером при перетині кордону: пояснення прикордонників

Щоденно кордон намагаються перетнути близько 3 тисяч осіб призовного віку

Велика кількість чоловіків призовного віку хоче виїхати з України під виглядом волонтерів або ж водіїв вантажівок. Водночас задача прикордонників з’ясувати, хто дійсно привезе необхідну допомогу, а хто зловживає встановленими правилами й хоче покинути країну.

Про це під час брифінгу у Львівській ОВА заявив заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби України Ігор Матвійчук, повідомляє кореспондент LVIV.MEDIA з місця події.

«Щоденно на ділянці західного кордону (Чернівецька, Закарпатська, Волинська, Львівська області) перетинають кордон близько 2,5-3 тисяч людей – чоловіки віком від 18 до 60 років, які намагаються скористатись цією системою», - зазначив він.

За його словами, більшість – це водії вантажівок, але є в середньому 200-300 людей, які їдуть під виглядом волонтерів.

«Відповідно на наш персонал лягає обов’язок визначити, хто з них дійсно є волонтером, й привезе гуманітарну допомогу, а хто зловживає цією інформаційною системою. Щоденно ми відмовляємо 40-60 особам по всій західній ділянці кордону, які не змогли підтвердити мету виїзду», - сказав Ігор Матвійчук.

Також начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ пояснив, кого прикордонники вважають волонтерами.

«Перш за все це людина з історією. Людина може підтвердити це починаючи з фотографій, закінчуючи актами прийому-передачі допомоги, митними деклараціями попередніх ввезених товарів, належність до громадських організацій чи фондів, історія перетинів кордону та наявність всіх необхідних документів, в тому числі й від обласних військових адміністрацій чи Міністерства інфраструктури України, які підтвердять, що людина має дозвіл на перетин кордону», - уточнив він.

Крім того, звертається увага на терміни, під час якого людина перебуває за кордоном.

«Загальний термін для тих, хто займається волонтерством, це 30 діб одноразово з моменту перетину кордону. Для водіїв вантажівок це 60 діб», - розповів Ігор Матвійчук.  

Нагадаємо, начальник Львівської ОВА Максим Козицький розповів, що менше ніж за рік ЛОВА отримала понад 100 тисяч звернень щодо можливості виїзду водіїв за кордон. Водночас й досі немає чіткого переліку документів, які мають бути подані для отримання дозволу перетнути кордон.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності