• Головна
  • Україна
  • Трагедія із зачиненим укриттям: охоронець заперечував існування України та пропагував комунізм

Трагедія із зачиненим укриттям: охоронець заперечував існування України та пропагував комунізм

Трагедія із зачиненим укриттям: охоронець заперечував існування України та пропагував комунізм

Свідки говорять про проросійські погляди охоронця, що він виправдовував агресію РФ проти України та називав це «звільненням»

загинули , який не відкрив двері в укриття під час трагедії 1 червня у Києві, коли двоє жінок та дитина загинули від уламків російської ракети через зачинене укриття, є фігурантом ще одного кримінального провадження. Зокрема, йдеться про пропаганду комуністичного режиму. Наразі підозра у цьому провадженні вже підписана.

Про це повідомила речниця столичної прокуратури Надія Максимець, пише УНН.

За її  словами, окрім охоронця у справі також фігурує його дружина та ще низка осіб.

«У ці хвилини триває процес вручення підозр фігурантам», - зазначила Надія Максимець.

Так, охоронця та його дружину підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної символіки за попередньою змовою групою осіб).

Ще в лютому цього року до Деснянської окружної прокуратури міста Києва з СБУ надійшли матеріали щодо діяльності на території району групи осіб, які під час збройної агресії РФ проти України намагаються дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні під гаслами відновлення УСРС у складі СРСР.

«Під час проведення розслідування було встановлено, що вказані особи відносять себе до Київського осередку «Всесоюзне об’єднання виборців народів СРСР» («ВОИНР СССР»), підтримують ідеї приєднання України до РФ під приводом відновлення УРСР та СРСР. Окрім того, зазначені особи відносять себе до членів Українського республіканського відділення Київського міського комітету кредиторів СРСР», - зазначили у відомстві.

Вони активно використовували комуністичну символіку, розсилають на адреси державних органів та комунальних підприємств листи, у яких викладали позицію щодо незаконності створення та проголошення незалежності України з використанням комуністичної символіки. Вказане листування тривало й після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022-2023 роках.

«Дружина підозрюваного охоронця, спільно з іншими громадянами, які позиціонують себе як представники організації «ВОИНР СССР», маючи заборгованості по оплаті комунальних послуг, надсилають претензії до комунальних підприємств про «нав’язування» їм комунальних послуг при відсутності їх замовлення, обґрунтовуючи незаконністю розпаду СРСР та проголошення незалежності України», - розповіла Максимець.

Претензії до комунальних підприємств вказані особи надсилали на бланках «Всесоюзное объединение изберателей народов СССР/УССР, Украинское республиканское отделение СССР/УССР, Киевский городской комитет кредиторов СССР/УССР)», з символікою комуністичного режиму, а саме: «зірка героя радянського союзу», або «золота зірка» та підписуються як громадяни неіснуючого УССР.

За даними слідства, у деяких випадках в пакеті претензії серед іншого (бланків, назв, символів) проставляються відбитки мокрої печатки із зображенням п’ятикутної зірки в центрі кола, яку обрамляє колишній герб СРСР та використанням назв «Территориальное обьединение избирателей в г. Киеве».

Серед прізвищ підписантів, що розповсюджують комуністичну символіку, у заявах зазначалось й прізвище охоронця поліклініки. Також опитані свідки говорять про проросійські погляди охоронця, що він виправдовував агресію РФ проти України та називав це «звільненням».

«За результатами проведених обшуків за місцем проживання фігурантів справи, виявлено та вилучено значний обсяг документів з символікою комуністичного режиму та печатки з даною символікою. Згідно висновку експерта, вказані вище претензії та відбитки печаток містять зображення комуністичної символіки», - сказала Максимець.

Вона додала, що обшуки у фігурантів планувалися на початок червня, однак, трагедія 1 червня змусила прискорити ці процеси.

Додамо, що охоронець наразі перебуває під вартою за підозрою у залишенні в небезпеці людей.

Також правоохоронці затримали першого заступника Деснянської РДА, директора медзакладу та його заступника.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності