• Головна
  • Україна
  • Класичний контрнаступ не можливий: польський експерт пояснив чому

Класичний контрнаступ не можливий: польський експерт пояснив чому

Класичний контрнаступ не можливий: польський експерт пояснив чому

"Ми хотіли б, щоб це було швидко і закінчилося успіхом витіснення РФ з усієї території, цього не станеться"

Контрнаступ ЗСУ не завершиться миттєвим вигнанням російських окупантів з усієї території України. На цю мить класичний академічний контрнаступ неможливий.

Так вважає професор Мирослав Банасік з польського Інституту наук про безпеку Ягеллонського університету в Кельце, пише ukrayina.pl.

Колишній керівник Центру кризового управління Міністерства національної оборони, відповідаючи на запитання польського видання PAP, чого ми можемо очікувати від анонсованого українського контрнаступу, заявив, що хоча "ми хотіли б, щоб це було швидко і закінчилося успіхом витіснення РФ з усієї території, цього не станеться".

На його думку, однією з причин цього є інженерні розробки оборони на окупованих територіях, що проводяться Росією протягом багатьох місяців поспіль. Професор Банасік зазначив, що на цю мить "такий класичний академічний контрнаступ, безумовно, неможливий".

Він додав, що друга причина цього – недостатнє оснащення та бойова підготовка української сторони. Відповідаючи на запитання, чи може бути літо більш вірогідною датою, він сказав, що "навіть влітку не вдасться вигнати Росію з усіх захоплених територій".

"Очікування Заходу дуже високі й всі думають, що якщо буде передана якась кількість техніки, українці відразу сядуть в ці машини та люто атакуватимуть росіян, але це не так. Підготовка підрозділів до операцій на новому обладнанні потребує тривалого часу", – зазначив експерт.

Наступним пунктом є отримання хоча б локальної переваги в повітрі на тих напрямках, на яких буде здійснюватися атака, – зазначив він. Це пов'язано з тим, що ворожі літаки та гелікоптери не можуть залетіти в зону над сухопутною армією, яка повинна очолити атаку, сказав він. "Україна повинна мати достатню кількість винищувачів і засобів протиповітряної оборони, які можуть боротися з російськими літаками, що наближаються", – сказав Банасик.

Ще одна умова, яку поставив колишній керівник Центру кризового менеджменту Міноборони – "мати перевагу в особовому складі та техніці". Він підрахував, що піхота, яка наступає в певних напрямках, повинна мати чисельну перевагу в 3-5 разів. "Якщо буде менше, то нас чекає вбивство невинних", – додав він. Експерт зазначив, що на деяких ділянках прориву, на яких Росія підготувала кілька оборонних рубежів, така перевага має бути більшою – навіть у 5-7 разів.

Професор Банасік сказав, що ще одним важливим елементом, необхідним для проведення контрнаступу, є артилерія, яка діє як на коротких, так і на довгих дистанціях. Вона повинна дати можливість розбивати ударні скупчення, напади на склади боєприпасів, артилерійські групи та війська. "Це дозволить запобігти наближенню других кидків і резервів в майбутньому, тобто посиленню і доповненню армії противника", – додав він.

Крім того, як зазначив експерт, для наближення до російських рубежів оборони українці повинні мати техніку, що дозволяє атакувати ворожі війська, бойові танки та техніку піхоти в безпосередній близькості зверху. "Це російські бойові вертольоти Мі-24 або класичні американські AH-64 Apache", - сказав він і додав, що за деяких умов вертольоти можуть бути замінені без одиночних озброєних дронів або груп дронів.

Як підкреслив професор Банасик, цей конфлікт відрізняється від попередніх воєн високим ступенем "нетворкінгу", де Україна отримує точну супутникову розвідку від США, а дрони працюють у поєднанні з ударними розвідувальними командними платформами збору та обробки даних. Він додав, що це в певному сенсі "оцифроване поле бою", тому майбутній контрнаступ може мати інший характер, ніж класичний, академічний характер.

Нагадаємо, Зеленський пояснив, чи впливає поява літаків F-16 в Україні на початок контрнаступу. Президент України наголосив, що дуже важливо контролювати небо і не віддати це повністю РФ, тому потрібна авіаційна коаліція.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності