• Головна
  • Україна
  • Чому виникли затримки з постачанням танків Україні — пояснення експерта

Чому виникли затримки з постачанням танків Україні — пояснення експерта

Чому виникли затримки з постачанням танків Україні — пояснення експерта

Однією з причин був психологічний бар’єр

Однією з причин затримки постачання Україні танків була психологічна.

Про це в інтерв’ю LVIV.MEDIA сказав народний депутат, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.  

 «Про те, що запізнення відбувається можу говорити сміливо. Тому що про це вголос говорять посадові особи, починаючи з Верховного головнокомандувача, який про це теж говорив і пише преса західна. В тому числі й американська. В чому виникла проблема. Ви пам’ятаєте який величезний психологічний бар’єр чомусь викликала у наших партнерів питання постачання танків, хоча насправді з перших днів та тижнів війни це питання порушувалося – можливість отримання західних танків», - каже Рахманін.

Експерт каже, що мала знайтися країна, яка першою б надала танки, щоб переламати цей психологічний бар’єр.

«Цією країною стала Велика Британія. Насправді британські танки Challenger – 2 були, делікатно кажучи, менш бажанішими ніж Леопарди чи Абрамс», - зазначає Рахманін.  

Про останні підсумки зустрічі у форматі Рамштайн, посилення ППО, озброєння для наступальної операції, щодо співпраці комітету з міністерством оборони та Генштабом. А ще про зустрічі з Резніковим і Залужним дивіться на YouTube-каналі LVIV.MEDIA

Експерт також каже, що Велика Британія є єдиною країною НАТО, яка використовує нарізну гармату, всі решта використовують гладкоствольну.

«Якщо ми беремо аж 14 Challenger – 2 то нам потрібно замовляти окремий танковий постріл. Який не підходить для Abrams, для Leopard-2 чи для корейських танків, які вони у нас з’являться. Але британці перші погодилися нам надати, це психологічно зняло бар’єр і після цього в нас з’явилися пропозиції вже і по Leopard – 2 і по Abrams»,- каже Сергій Рахманін.  

Експерт зазначає що всі танки, які Україна  використовувала до цього, і ті, що залишилися на складах від радянського союзу і трофейні, вони використовують радянський 125-мм танковий постріл, який в Україні не виробляють Тож запаси цих танкових пострілів  досить обмежені.

«Аргументом нашим, коли ми говорили з американцями та західними партнерами, було те, що у нас танки виходять з ладу, але головна проблема, що у нас поступово суттєво маліє боєкомплект для цих снарядів. Тому ми звертаємося до партнерів просимо, щоб нам надали західні танки, щоб унеможливити проблеми з боєприпасами. Тому що 125-мм танкові постріли там є в достатній кількості. Відповідно, коли нам почали надавати ці танки то це питання знялося», - каже Рахманін.

Проте, як стверджує експерт, виникли інші проблеми.

«На папері боєздатних, придатних для ведення бойових дій Леопардів – 2 виявилося набагато більше, ніж було насправді. Вони знаходилися на базах зберігання. А коли почали їх розпаковувати, розконсервовувати, виявлялося що там не працює радіостанція, там є проблеми з двигуном, там термін придатності вийшов у гармати. І коли вони почали їх оновлювати, ремонтувати, відновлювати,  той час, який потребували на те, щоб привести ці танки до ладу виявився довшим, ніж партнери розраховували та власне затримка з постачанням танків Leopard – 2 вона була пов’язана з цим», - каже експерт.

 Він зазначає, що це надлишкові танки, це не ті танки, які потрібні для національної безпеки країни. В країн є певний надлишок, який теоретично вони можуть надати.

«Він в них стоїть на базі, вони впевнені, що він бойовий, вони його знімають зі зберігання, а він не працює. І для того, щоб усунути ці проблеми потрібний час.  І все це ламає цю логістику,  яка розраховувалася, коли це рішення було ухвалене. Оце насправді головна ключова проблема. Не єдина, але головна», - резюмує Сергій Рахманін.

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини розповів, коли Україні почнуть передавати десятки танків Leopard 1.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності