• Головна
  • Україна
  • Обдурювали родичів зниклих військових: троє в’язнів організували шахрайську схему

Обдурювали родичів зниклих військових: троє в’язнів організували шахрайську схему

Обдурювали родичів зниклих військових: троє в’язнів організували шахрайську схему

Шахраї підшукували своїх жертв у тематичних спільнотах популярних соцмереж, до яких приєднувались з фейкових акаунтів

Служба безпеки та Нацполіція ліквідували у Рівненській області шахрайську схему виманювання грошей у родичів зниклих безвісти українських військових. Цим займалися троє ув’язнених місцевої виправної колонії, які відбували покарання за тяжкі злочини.

Про це повідомили в СБУ.

Зловмисники знаходили в інтернеті людей, які розшукують своїх близьких, учасників бойових дій, і представлялись їм військовослужбовцями. За гроші їм пропонували «допомогу» у встановленні місця перебування і стану здоров’я зниклих воїнів або навіть звільнення їх з полону.

«Вартість таких «послуг» становила від 3 до майже 100 тисяч гривень. Сума залежала від емоційно-психологічного стану потерпілих та їхніх фінансових можливостей», - кажуть в СБУ.

Натомість гроші шахраї просили переказувати на банківські картки знайомої одного з ув’язнених. Після отримання коштів зловмисники «зникали» й більше не виходили на зв’язок з потерпілими.

Встановлено, що шахраї підшукували своїх жертв у тематичних спільнотах популярних соцмереж, до яких приєднувались з фейкових акаунтів. Там вони знаходили інформацію про військових, яких розшукували, і заходили у приватне листування з їхніми родичами.

«У ході розмов зловмисники застосовували методи маніпулятивного впливу та чинили психологічний тиск на співрозмовників», - йдеться у повідомленні.

Під час обшуків за місцем відбування покарання та за адресою проживання знайомої одного із в’язнів правоохоронці вилучили:

  • мобільні телефони і планшети;
  • майже 2 десятки сім-карток різних мобільних операторів, на які були зареєстровані фейкові акаунти та з яких зловмисники телефонували потерпілим;
  • 5 банківських карток, на які надходили гроші від потерпілих;
  • чорнові записи із доказами незаконної діяльності.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Водночас триває розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, у Львові затримали 39-річного шахрая із Запоріжжя. Викрити зловмисника вдалося завдяки камерам відеоспостереження.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності