• Головна
  • Україна
  • Опалювальний сезон в Україні можуть завершити раніше, ніж планували: що на це вплинуло

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити раніше, ніж планували: що на це вплинуло

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити раніше, ніж планували: що на це вплинуло

Погода в Україні покращилася, і похолодання не передбачається, тому опалювальний сезон можна завершити, щоб заощадити газ для наступного року

Опалювальний сезон 2022/2023 в Україні може закінчитися на місяць раніше від запланованого терміну на тлі потепління та для економії електроенергії.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань ЖКГ Андрій Герус.

За його словами, опалювальний сезон у деяких регіонах України можна завершити вже наступного тижня.

"В Україну поступово приходить тепла весняна погода. З огляду на прогноз погоди, з понеділка в деяких регіонах можна завершувати опалювальний сезон і заощадити енергоресурси, у тому числі газ", — зазначив він.

Він додав, що завдяки теплій погоді знижується споживання електроенергії, збільшується профіцит у системі вдень. Паралельно зростає генерація сонячних електростанцій (СЕС). Водночас у деяких містах, наприклад, у Києві, Харкові та Житомирі, цього тижня спостерігалася нестача електроенергії. Як пояснив Андрій Герус, це сталося через неправильний розподіл генерації.

На початку березня 2023 року голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявив, що українські регіони від централізованого опалення почнуть відключати, швидше за все, на початку квітня.

"Є надія, що зможемо завершити сезон на самому початку квітня, але якщо буде холодно, то теплопостачання триватиме. Але ми маємо усвідомлювати, що треба заощаджувати", — розповів він.

Глава "Нафтогазу" також зазначив, що запасів природного газу вистачить до кінця опалювального сезону, але водночас він закликав українців дбайливо користуватися опаленням.

Раніше стало відомо, що "Нафтогаз" у 2023 році планує повністю відмовитися від імпортного газу. Для цього, за словами Олексія Чернишова, компанії потрібно збільшити видобуток на 8%, приватним видобувачам — на 16%.

Водночас 9 березня стало відомо, що Україна братиме участь у спільних із Європейським Союзом закупках газу. Зокрема, для безпечного проходження наступної зими країна закупить додаткові 2 млрд кубометрів газу.

Нагадаємо, нещодавно у Дрогобицькому районі Львівської області запустили нову газову свердловину. Нова свердловина запрацювала на газовому родовищі Меденицької ОТГ. Минулого року «Західнадрасервіс» запустили четверту свердловину на Дібровському родовищі. До відкриття четвертої свердловини добовий дебіт родовища складав 200 тисяч кубічних метрів газу. Бурінням свердловини займалася бурова компанія ТОВ «Горизонт».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності