• Головна
  • Україна
  • «Я не думаю, що буде за столом перемовин, ми робимо певні кроки» - Зеленський

«Я не думаю, що буде за столом перемовин, ми робимо певні кроки» - Зеленський

«Я не думаю, що буде за столом перемовин, ми робимо певні кроки» - Зеленський

«Я не думаю теоретично, як можуть пройти перемовини для остатньої перемоги України. Ми робимо певні кроки».

Про це 24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну сказав на пресконференції президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на питання від телеканалу ICTV про те, що зараз іде війна на виснаження, і у сторін не вистачить ресурсів, щоб була остаточна перемога на полі бою. Тож доведеться сідати за стіл перемовин.

«Україна ініціювала формулу миру на G20, але хотіли б щоб у цілому світі було G19. Та все ж ми презентували формулу миру, там крок за кроком явно бачимо результат того, що зробила Росія тут і як це впливає на все — не тільки на нашу безпеку, адже є різні кризи, які викликані агресивними кроками РФ (окупація АЕС, блокування моря тощо).

Сьогодні ми бачимо зацікавлення у виконанні формули миру і підтримці. Вночі 141 держави Генасамблеї ООН підтримали наші мирні ініціативи. Наступним кроком я бачу залучення, наскільки це можливо, держав до першого установчого саміту. Хочеться, що він був результативний, хочеться дотиснути і добити, щоб він був там, де буде велика кількість держав світу. Я працюю разом з нашою командою і з партнерами, щоби ми мали не тільки наших стратегічних партнерів, які нас підтримають у будь-якому випадку, а й щоб були представники різних континентів. Ми працюємо над тим, аби була Латинська Америка і робимо відповідні кроки, щоб представники великого африканського континенту були залучені до формули миру та саміту. Я хотів би, щоб була Індія, Китай. Наше завдання — залучити всіх та показати повагу до територіальної цілісності та статуту ООН, життя, права людей жити. Чим більше країн світу ми залучимо, тим більш потужна буде наша підтримка. Ми зробили, я вважаю, формулу миру з простим підходом, щоб було менше ризиків зменшення держав, які готові нас підтримувати. Та чи інша держава може підтримати навіть один пункт, наприклад, ядерна безпека або безпека довкілля. Тому ми там багато різних пунктів, ми це запропонували, і там є фіксація миру та кінця війни. Нам потрібні гарантії безпеки, пакет безпеки для всієї Європи.

І коли є виконання, значить є повага до міжнародного права та просто людей України і ми дійдемо до дипломатичної фіксації кінця цієї війни. Але до того моменту треба виконати усі пункти поваги», - зауважив Володимир Зеленсьский.

Нагадаємо, на пресконференції президент сказав, що впевнений що перемога буде, й хоче, аби це сталось цього року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності