• Головна
  • Україна
  • Угорщина грає у власну гру, а Україну взяли в заручники: Кулеба розповів, як Орбан вимагає гроші у ЄС

Угорщина грає у власну гру, а Україну взяли в заручники: Кулеба розповів, як Орбан вимагає гроші у ЄС

Угорщина грає у власну гру, а Україну взяли в заручники: Кулеба розповів, як Орбан вимагає гроші у ЄС

Раніше ЄС уклав угоду з Угорщиною щодо подолання вето Будапешта на пакет допомоги у розмірі 18 мільярдів євро для постраждалої від війни України

Україна стала заручницею Віктора Орбана у боротьбі угорського прем'єр-міністра за отримання заморожених коштів ЄС.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в інтерв'ю Politico.

Раніше 12 грудня блок уклав угоду з Угорщиною щодо подолання вето Будапешта на пакет допомоги у розмірі 18 мільярдів євро для постраждалої від війни України.

В обмін на зняття вето країни-члени погодилися зменшити суму коштів ЄС для Угорщини, які були заморожені через проблеми з верховенством права, з 7,5 до 6,3 мільярдів євро.

«Угорщина грає у власну гру. Вона взяла Україну в заручники у своїй боротьбі за гроші, які, на її думку, Комісія їм винна», — каже Кулеба.

Втім, він зазначив, що є і позитивна сторона того, що сприймалося як перемога Орбана над рештою ЄС.

«Хороша новина полягає в тому, що Комісія знайшла спосіб, як зробити цю фінансову допомогу Україні можливою без забезпечення голосування Угорщини, тож тепер ми знаємо, що для критичних випадків є рішення», — пояснив очільник МЗС України.

Міністр додав, що Україна очікує побачити перший транш багатомільярдного пакету допомоги вже наступного місяця, але чим швидше, тим краще.

«Ми цінуємо всю допомогу, яку ми отримуємо, але питання часу — це завжди проблема. Коли ви ведете війну, все потрібно ще вчора», — наголосив Кулеба.

Нагадаємо, Європейська комісія затримає 22 мільярди євро з фондів згуртування ЄС для Угорщини, доки країна не повернеться до демократичних реформ. Зокрема, угорський уряд повинен виконати умови, пов’язані з незалежністю судової системи, академічними свободами та правами ЛГБТ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності