• Головна
  • Світ
  • Російського пілота, який викрав гелікоптер для України, застрелили та переїхали машиною — NYT

Російського пілота, який викрав гелікоптер для України, застрелили та переїхали машиною — NYT

Максим Кузьмінов. Фото: Vladyslav Musiienko/Associated Press

Напередодні смерті Кузьмінов запросив свою колишню дівчину із Росії до себе в Іспанію

Російського пілота Максима Кузьмінова, який раніше в рамках спецоперації ГУР викрав гелікоптер для України, в Іспанії вбили шістьма пострілами, а потім переїхали автівкою. Видання The New York Times опублікувало деталі вбивства Максима Кузьмінова у неділю, 31 березня.

“Люди, які вбили Максима Кузьмінова, хотіли передати повідомлення”

Вбивство Кузьмінова сталося в Іспанії у лютому 2023 року. Журналісти The New York Times із посиланням на джерела в іспанських слідчих органах повідомили, що двоє осіб вистрелили в пілота шість разів у гаражі. Тіло Кузьмінова переїхали машиною, яку потім підпалили. Правоохоронці знайшли на місці гільзи від дев’ятиміліметрових патронів пістолета Макарова.

“Йдеться вже не про звичайне російське шпигунство — йдеться про операції, які включають вбивства”, — пише NYT. Правоохоронці зазначили, що люди, які вбили Кузьмінова, хотіли передати чітке повідомлення.

Як саме вбивці знайшли пілота в Іспанії наразі невідомо, однак вони були професіоналами. The New York Times наголошує, що прямих слідів участі влади Росії у вбивстві Кузьмінова знайти наразі не вдалося.

У Іспанії Кузьмінов вів “нескромне” життя

Згідно із даними журналістів, Максим Кузьмінов виїхав з України та переїхав у Вільяхойосу (невелике містечко на узбережжі Середземного моря в Іспанії) у жовтні 2023 року. Втім там російський пілот поводився досить необережно.

“Це був дивний вибір для людини, яку російська влада націлила на ліквідацію. Цей регіон є відомою базою для російської організованої злочинності, деякі з її учасників підтримують зв’язки зі спецслужбами РФ”, — йдеться у матеріалі.

За словами джерел The New York Times, чоловік відвідував популярні серед росіян та українців бари, їздив по Вільяхойосі на чорному Mercedes S-Class. Українські чиновники повідомили, що Кузьмінов зв'язався зі своєю колишньою дівчиною з Росії і запросив приїхати до нього в Іспанію. “Це була серйозна помилка”, — стверджує джерело.

Викрадення вертольота

У серпні 2023 року ГУР провело спецоперацію “Синиця”. Тоді 28-річний російський пілот Максим Кузьмінов переграв гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії до України. За це пілот отримав винагороду – 500 тис. доларів. The New York Times пише, що Кузьмінов також отримав український паспорт і вигадане ім’я — Ігор Шевченко.

У лютому ГУР МО підтвердило інформацію іноземних медіа про те, що у Іспанії Максима Кузьмінова знайшли мертвим.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності