• Головна
  • Світ
  • В Іспанії знайшли мертвим пілота, який перегнав з Росії в Україну військовий вертоліт

В Іспанії знайшли мертвим пілота, який перегнав з Росії в Україну військовий вертоліт

Максима Кузьмінова жорстоко вбили в Іспанії, фото РБК-Україна

Смерть Максима Кузьмінова підтвердив представник української розвідки Андрій Юсов

Російський пілот Максим Кузьмінов, який влітку 2023 року під час операції Головного управління розвідки Міноборони перегнав гелікоптер Мі-8 російської армії на територію України, помер у Іспанії, повідомив у понеділок, 19 лютого, речник ГУР Андрій Юсов.

«Можемо підтвердити факт смерті», — зазначив представник відомства в коментарі «Суспільному».

Першим про загибель Кузьмінова вранці в понеділок написало іспанське видання il-corrispondente. Як йдеться в публікації, у вівторок, 13 лютого, Кузьмінова вбили 12 пострілами, а потім тіло потрапило під машину. Також, за попередніми даними, на тілі було знайдено 100 тисяч євро.

Раніше, у жовтні 2023 року, в головному розвідувальному управлінні Росії заявили про наказ ліквідувати російського льотчика Максима Кузьмінова, який у серпні 2023 перегнав до України вертоліт Мі-8.  Тоді російська розвідка заявляла, що до суду він не доживе.

Наприкінці серпня 2023 року українська розвідка провела успішну операцію «Синиця»: російський льотчик, 28-річний капітан Максим Кузьмінов добровільно пригнав з Росії вертоліт Мі-8 до Харківської області. Разом з ним на борту вертольота перебували ще двоє людей — їх ліквідували.

Кузьмінов вийшов на зв'язок з українською розвідкою через Telegram-канал наприкінці 2022-го. Операцію «Синиця» планували близько шести місяців. У вересні 2023 року Кузьмінов заявив, що в обмін на співпрацю йому пообіцяли нові документи, гарантії безпеки та 500 тисяч доларів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності