• Головна
  • Світ
  • ГУР атакувало дронами нафтопереробний завод Медведчука в Росії

ГУР атакувало дронами нафтопереробний завод Медведчука в Росії

Пожежа на Новошахтинському НПЗ 22 червня 2022, скриншот з відео

Після атаки Новошахтинський НПЗ у Ростовській області зупинився

Головне управління розвідки Міноборони України (ГУР) атакувало дронами Новошахтинський НПЗ, розташований у Ростовській області Росії. Раніше з’ясувалося, що частково цей завод контролює родина колишнього народного депутата України Віктора Медведчука.

Першими про атаку на Новошахтинський НПЗ повідомляли російські пропагандистські ЗМІ та влада Ростовської області. Згодом «Українська правда» з посиланням на свої джерела повідомила, що завод атакувало ГУР. Розвідники назвали атаку «плановою роботою» й додали, що цей завод допомагає російській армії.

Російські ЗМІ спочатку повідомляли, що на підльоті до Новошахтинська було знищено три безпілотники. Але пізніше голова Ростовської області Василь Голубєв заявив, що українські БПЛА впали на територію Новошахтинського заводу нафтопродуктів і технологічні об'єкти підприємства зупинено. Також російський чиновник стверджує, що загиблих чи постраждалих унаслідок атаки на Новошахтинський НПЗ немає.

Новошахтинський завод було зведено у 2009 році. Він виробляє, зокрема, дизельне пальне. Навесні 2021 року журналісти проєкту «Схеми» повідомили, що родина екснардепа Віктора Медведчука володіє часткою цього НПЗ, який забезпечував нафтопродуктами армію Росії на Донбасі. Саме через це Україна ввела проти цього заводу санкції.

Офіційно повідомлялося, що новим власником НПЗ став російський будівельний підрядник «Петон», але, за даними "Схем", станом на квітень 2021 року ним все ще володіли повʼязані з родиною Медведчука компанії.

Це вже не перша атака на Новошахтинський НПЗ: зокрема, в червні 2022 року там спалахнула пожежа.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності