• Головна
  • Світ
  • Суд виніс перший остаточний вирок щодо вбивства операторки Галини Гатчинс

Суд виніс перший остаточний вирок щодо вбивства операторки Галини Гатчинс

На момент вбивства Галині Гатчинс було 42 роки, фото Facebook

Українська кінооператорка загинула на зйомках фільму «Іржа», коли в неї вистрілив актор і режисер Алек Болдвін

Американський суд визнав Ганну Гутьєррес-Рід, яка відповідала за безпеку під час зйомок фільму «Іржа» винною за її роль у вбивстві операторки з України Галини Гатчинс на знімальному майданчику в Нью-Мексико у 2021 році. Суд дійшов висновку, що вона зарядила бойовим патроном зброю, з якої вистрілив актор Алек Болдвін, пише Guardian.

Деталі судового вироку у справі вбивства Галини Гатчинс

Суд присяжних у Нью-Мексико визнав Гутьєррес-Рід, яка відповідала за безпеку всієї вогнепальної зброї на знімальному майданчику, винною у ненавмисному вбивстві. Жінку негайно взяли під варту. Суд присудив їй 18 місяців в'язниці та штраф у сумі 5000 доларів. Вона не визнала себе винною, а адвокати стверджували, що жінку використали як «цапа-відбувайла» в інциденті, за який, на їхню думку, остаточно відповідальний Алек Болдвін. Також адвокати повідомили, що подаватимуть апеляцію на це рішення.

Вбивство Галини Гатчинс: що сказали прокурори

Прокурори стверджували, що зброярка зарядила повністю справний револьвер, який використовував Болдвін, муляжами й принаймні одним бойовим патроном. Прокурорка назвала Гутьєррес-Рід «недбалою і легковажною» та описала «постійні, нескінченні провали безпеки» на знімальному майданчику. На думку сторони обвинувачення, зброярка продемонструвала «дивовижну відсутність старанності» щодо безпеки зброї. Ганну Гутьєррес-Рід також звинувачували у підробленні доказів, але присяжні визнали її за цим пунктом невинуватою.

Які звинувачення у справі вбивства Галини Гатчинс отримав Алек Болдвін

Болдвіна, як і Ганну Гутьєррес-Рід, звинувачують у ненавмисному вбивстві та в тому, що він спричинив смерть Гатчинс через недбалість або «повну зневагу чи байдужість» щодо безпеки. Він не визнав себе винним і постане перед судом у липні.

Вбивство Галини Гатчинс на знімальному майданчику: що відомо

Операторка Галина Гатчинс загинула 21 жовтня 2021 року на знімальному майданчику фільму «Іржа» в Нью-Мексико. У неї влучила куля з реквізитного пістолета, з якого вистрілив актор Алек Болдвін. На момент загибелі жінці було 42 роки.

Унаслідок пострілу також зазнав поранень режисер стрічки Джоель Соуз. Він розповів, що смертельний інцидент стався, коли Болдвін репетирував: він вистрілив у камеру та влучив в операторку. Супервайзерка сценарію заявляла, що за сценарієм актор не мав стріляти. Згодом ЗМІ повідомили, що на знімальному майданчику вже були нещасні випадки, а за декілька годин до трагедії звільнилися сім операторів через погані умови роботи.

Чоловік Галини Метью Гатчинс позивався проти Болдвіна, продюсерів та інших за порушення професійних стандартів. А втім, він оголосив, що цю справу буде закрито в межах угоди про примирення, яку Болдвін уклав із родиною загиблої операторки в жовтні 2022 року. Прокурори своєю чергою наголосили, що це врегулювання не впливає на поточне розслідування справи про смерть операторки.

Сам Болдвін подав до суду на кількох членів знімальної групи фільму «Іржа» і звинуватив їх у недбалості за те, що вони дали йому заряджену зброю. Свої звинувачення актор висловив у перехресній заяві після позову, який подала проти нього керівниця сценарію фільму Меймі Мітчелл. Вона позивалася проти Болдвіна та кількох інших людей за їхню участь у зйомках, які, за словами Мітчелл, викликали в неї сильний емоційний стрес, зазначає «Громадське».

Незрозуміло, як бойові патрони — зазвичай заборонені для кінопродукції з міркувань безпеки — потрапили на знімальний майданчик. Прокурори заявили, що остаточної відповіді на це питання ніколи не буде. Натомість правоохоронці зосередилися на тому, хто, на їхню думку, міг запобігти стрілянині: Болдвін чи зброярка Ганна Гутьєррес-Рід.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності