• Головна
  • Світ
  • СБУ спільно з правоохоронцями США, Великої Британії та ЄС викрила міжнародне угруповання хакерів

СБУ спільно з правоохоронцями США, Великої Британії та ЄС викрила міжнародне угруповання хакерів

СБУ спільно з правоохоронцями США, Великої Британії та ЄС викрила міжнародне угруповання хакерів

Серед організаторів та учасників угруповання були громадяни України та РФ

Кіберфахівці Служби безпеки України спільно з правоохоронними органами США, Великої Британії, Євросоюзу викрили міжнародне хакерське угрупування “LockBit”. Це угрупування викрадало закриту інформацію і особисті дані різних міжнародних компаній і вимагало за них викуп. Про це повідомили на сторінці СБУ у Facebook. В списку організаторів та учасників є громадяни України і Росії.

Протягом майже 5 років зловмисники здійснили більше ніж 3 тис. кібератак проти фінансових установ та корпорацій західних країн, які надають оборонну допомогу Україні. Для викрадення інформації хакери використовували спеціально розроблені програми.

За даними розслідування, учасники угруповання дистанційно запускали шкідливе програмне забезпечення на комп’ютери жертв. Після цього вірус, який був у цій програмі, збирав закриту інформацію, а потім блокував роботу комп’ютерної техніки і пропонував її відновити після сплати грошей. У разі відмови – зловмисники погрожували не тільки паралізувати весь технологічний процес потерпілих компаній, але й «злити» їхні конфіденційні відомості у відкриту мережу.

У результаті багатоетапної спецоперації даркнет-сайти хакерського угруповання заблоковані правоохоронцями. Крім того, у США та семи країнах Євросоюзу вилучили понад 30 серверів, з яких зловмисники проводили кібератаки і де зберігали викрадені дані. Разом з цим заблокували понад 200 криптовалютних рахунків злочинного угруповання.

Під час слідчих дій в Україні виявили мобільні телефони та комп’ютери з доказами незаконної діяльності. Ці речові докази будуть надані міжнародним партнерам для продовження розслідування та притягнення винних до відповідальності. Кількість причетних до цього угрупування правоохоронці не розголошують.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності