• Головна
  • Світ
  • Австрія відмовилася видати Україні колишнього голову НБУ Кирила Шевченка

Австрія відмовилася видати Україні колишнього голову НБУ Кирила Шевченка

Колишній голова НБУ Кирило Шевченко просить політичного притулку в Австрії, фото НБУ

Кирило Шевченко втік з України у вересні 2022 року — за місяць до офіційної відставки

Австрійські суди відхилили запит української влади на екстрадицію колишнього голови правління Національного банку Кирила Шевченка, повідомило у вівторок, 6 лютого, австрійське видання Der Standard. Відомо, що Шевченко просить у Австрії політичного притулку й заявляє про політичне переслідування з боку Офісу президента.

Австрійські суди заявляли, що Шевченка не можуть передати Україні через воєнний стан. Водночас австрійська прокуратура перевірить зміст справи Шевченка. Допоки ексголові НБУ не надали політичного притулку, він може проживати в Австрії у зв’язку з воєнним станом.

У коментарі виданню колишній голова НБУ назвав відкриту проти нього справу НАБУ «класичним політичним переслідуванням». Причиною справи проти нього він назвав свою безкомпромісність на посаді голови Нацбанку та відмову проводити емісію гривні та знизити облікову ставку у перший рік війни.

Кирило Шевченко зазначив, що перед призначенням на посаду його ретельно перевіряли, а стару справу «розкопали та відновили», щоб його позбутися. Своєю чергою Національне антикорупційне бюро відмовилося від коментарів австрійському виданню.

Зазначимо, що 4 жовтня 2022 року Кирило Шевченко подав у відставку з посади голови НБУ «з причин, повʼязаних зі здоровʼям». Президент схвалив це рішення. Уже 6 жовтня НАБУ повідомило про підозру Шевченку. Справа стосується періоду, коли він був головою правління Укргазбанку. Йдеться про схему виведення 206 мільйонів гривень упродовж 2014-2019 років. Цього ж дня Верховна Рада звільнила Шевченка з посади голови Нацбанку.

24 жовтня 2022 року Кирила Шевченка оголосили в розшук, а 8 грудня його заочно заарештували. Водночас журналісти зазначають, що Шевченко втік з України ще у вересні 2022 року — за місяць до офіційної відставки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності