• Головна
  • Світ
  • Сина російського власника ЛАЗу Ігоря Чуркіна затримали в Аргентині

Сина російського власника ЛАЗу Ігоря Чуркіна затримали в Аргентині

Батько затриманого Ігор Чуркін отримав підозру в незаконному заволодінні майном ЛАЗу, однак досі має бізнес в Україні

Сім’я росіян Чуркіних причетна до незаконного відчуження майна ЛАЗу

Правоохоронці Аргентини затримали сина російського олігарха Ігоря Чуркіна, який володіє активами «Львівського автобусного заводу», повідомило в четвер, 1 лютого, українське Державне бюро розслідувань. ДБР стверджує, що сина олігарха затримали саме за їхнім запитом.

Ще в липні 2022 року працівники ДБР повідомили про підозру росіянину та його спільнику, які намагалися обманом зберегти майно підприємства у Львові. Велике українське підприємство ТОВ «Львівські автобусні заводи» взяло значний кредит у державному банку під заставу свого майна. Його власник — росіянин Ігор Чуркін — витратив гроші на власний розсуд та відмовився повертати кредитні кошти банку. Водночас він не хотів втрачати майно підприємства, яке перебувало у заставі.

Тому російський бізнесмен розробив схему блокування проведення аукціону з продажу заставного майна українським банком.

«Підконтрольний олігарху керівник підприємства, під контролем сина олігарха, подав до поліції завідомо неправдиву заяву про нібито вчинення кримінального правопорушення представниками банку. Він звинуватив службових осіб установи у вигаданому особливо тяжкому правопорушенні. Така заява стала підставою для реєстрації кримінального провадження та накладення арешту на заставне майно», — зазначили в ДБР і уточнили, що проситимуть Аргентину видати сина Чуркіна Україні.

ДБР не називає імені сина олігарха, але раніше в матеріалах інших сайтів на тему Лазу фігурував Чуркін Ігор Ігорович.

Самого Ігоря Чуркіна ДБР підозрює в незаконному відчуженні майна ЛАЗу. За інформацією правоохоронців, у 2005 році Чуркін був обраний головою спостережної ради ЗАТ «Завод комунального транспорту». Це дозволяло йому, зокрема, приймати рішення про відчуження об’єктів нерухомого майна, йдеться у повідомленні.

У 2008 році Чуркін організував відчуження восьми об’єктів нерухомого майна колишнього державного підприємства ЛАЗ. Їх новими власниками стали його ж комерційні структури, зазначили в ДБР.

Слідство заявляє, що для проведення оборудки Чуркін дав вказівку підлеглому підробити офіційні фінансові документи ЗАТ «Завод комунального транспорту». «Вони були використані для зняття всіх фінансових обтяжень з об’єктів нерухомого майна, що зекономило гроші олігарху та дозволило фактично вкрасти частину приміщень заводу», – йдеться у повідомленні.

Схожу схему, за твердженням слідства, російський олігарх повторив у 2016 році. «Він організував підробку судового рішення, яке стало підставою створення нібито законних умов для відчуження нерухомого майна заводу на користь його групи підприємств. Сума збитків, завданих ЗАТ «Завод комунального транспорту», становить понад 367 млн грн, заявляли в ДБР.

Наразі майно заводу повернуто державі. Водночас на території колишнього ЛАЗу досі зареєстровано кілька компаній, пов’язаних із Чуркіним.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності