• Головна
  • Світ
  • Міжнародний суд ООН визнав більшість звинувачень України на адресу Росії необґрунтованими

Міжнародний суд ООН визнав більшість звинувачень України на адресу Росії необґрунтованими

ICJ-CIJ/UN Photo

Однак суд визнав РФ винною у порушенні Конвенції ООН про запобігання фінансуванню тероризму, а також у дискримінації української меншини у сфері освіти

Міжнародний суд ООН у середу, 31 січня, оголосив фінальне рішення у позові України проти Росії, в якому йшлося про фінансування Росією тероризму та расову дискримінацію. Звинувачення стосувалися епізодів 2015-2017 років, повідомила "Європейська правда".

Суд визнав РФ винною у порушенні Конвенції ООН про запобігання фінансуванню тероризму, адже Росія не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування бойовиків на сході України у 2014 році. Також судді визнали, що РФ порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти. Президентка Суду Джоан Доног’ю заявила про різке зменшення кількості школярів, що навчаються українською мовою. “Було зниження на 80% у перший рік (після протиправної анексії Криму), і ще на 50% у подальший”, — прокоментувала Джоан Доног’ю.

Однак міжнародний суд ООН визнав більшість звинувачень України на адресу Росії необґрунтованими. “Суд обрав консервативний підхід до трактування Конвенції та вирішив, що фінансування тероризму у розумінні Конвенції стосується лише перерахування коштів і не поширюється на надання бойовикам військової техніки та зброї; таким чином, до прикладу, постачання “Буку” не підпадає під цю заборону”, — написали на сайті ЄП.

“Суспільне” повідомило, що суд не задовольнив вимогу України щодо виплати компенсацій від РФ. Крім цього, судді відмовилися винести конкретне рішення щодо ймовірної відповідальності росіян за збиття літака MH17 над Донеччиною у липні 2014 року.

Зазначимо, Україна звернулася до Міжнародного суду ООН із заявою проти РФ ще у 2017 році. Україна звинувачує Росію у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму (через підтримку терористів “ЛНР” і “ДНР”) та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (йдеться про порушення прав та переслідування кримських татар у тимчасово окупованому Криму).

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності