• Головна
  • Світ
  • Медведчук захоплює промислові активи в Росії та на окупованих територіях України

Медведчук захоплює промислові активи в Росії та на окупованих територіях України

Віктор Медведчук тепер живе в Москві
Фото: Служба безпеки України

Колишній український народний депутат Віктор Медведчук, який після обміну полоненими у вересні 2022 року живе в Москві, бере участь у переділі власності в Росії та на тимчасово окупованих територіях України, з’ясували журналісти-розслідувачі проєкту «Система», опублікованому на сайті «Настоящее время» (входить до складу «Радіо Свобода»).

Журналісти-розслідувачі з'ясували, що Медведчук, який також є кумом президента Росії Володимира Путіна, за посередництва великих державних компаній РФ і російських силових структур захоплює активи у сфері нафтової промисловості, великої нерухомості та металургії. Зокрема, з ім'ям Медведчука пов'язують захоплення нафтової компанії «Дулісіма» в Іркутській області та «Каюм Нафта» в Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ. Ще одним джерелом доходів Медведчука називають донецьку металургію.

Незадовго до початку повномасштабної війни в Україні контроль над експортом вугілля на Донбасі перейшов від українського бізнесмена Сергія Курченка, який живе в Москві, до компанії «Донське вугілля», яку пов'язують з Медведчуком. З колом Медведчука пов’язують і логістичну компанію «Флоранс», яка надає послуги з логістики щодо перевезень вугілля, коксу, чавуну, сталі («Флоранс» називають «новим гаманцем кураторів Донбасу»).

У жовтні 2023 року наближений до Медведчука Олександр Барімов став співвласником компанії «Індустріальні інновації». Фірма з такою самою назвою керує Дніпрорудненським залізорудним комбінатом у Запорізькій області, одним із найбільших виробників залізної руди в регіоні.

Також, як з’ясували журналісти, Медведчук та його родина мають інтереси і в Москві. На початку 2021 пов'язана з Медведчуком компанія купила за 500 мільйонів рублів (5,5 млн доларів) площі в одному з найдорожчих хмарочосів «Москва-Сіті». Також дружина Медведчука Оксана Марченко стала власницею п'яти гектарів землі на Лужнецькій набережній та чотирьох гектарів землі поряд із колишнім заводом ЗІЛ у Москві. Ці ділянки належали московському підприємству «Геліймаш», яке розробляє кріогенні системи для Міноборони Росії та Роскосмосу. Дружина Медведчука отримала їх у 2020 році, коли стала співвласником заводу «Геліймаш».

Нагадаємо, після повномасштабного російського вторгнення Медведчук втік із-під домашнього арешту. У квітні 2022 року його знову затримали, а у вересні передали Росії, обмінявши на більш ніж 200 українських військовополонених, захисників «Азовсталі».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності