• Головна
  • Світ
  • Німеччина вперше в історії розмістить бригаду військ у Литві

Німеччина вперше в історії розмістить бригаду військ у Литві

Відповідну угоду в Литві підписав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, фото ілюстративне з «Укрінформу»

Німеччина планує розгорнути бригаду в Литві упродовж трьох років, однак президент Литви просить цей процес пришвидшити

Вперше в історії сучасної Німеччини Бундесвер на постійній основі розмістить цілу бригаду у Литві – на східному фланзі НАТО, безпосередньо на кордоні з Росією. «Дорожню карту» — графік цього розгортання — підписали в понеділок, 18 грудня, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і його литовський колега Арвідас Анушаускас, пише «Європейська правда» з посиланням на Bild.

План закріпить наміри двох країн щодо німецької бригади в Литві і подальший курс дій для її повномасштабного розгортання, заявило раніше литовське Міноборони. Згідно з планом, німецькі війська прибуватимуть до Литви поступово, починаючи з 2024 року, а завершення розгортання очікується до 2027 року. План дій підготувала спільна робоча група міністерств оборони Німеччини і Литви.

Ядро німецької бригади складатиметься з п'яти батальйонів, в тому числі танкового і артилерійського. Загалом Німеччина має намір розмістити в Литві близько 5 тисяч солдатів і цивільних осіб, до яких, як очікують, приєднаються їхні сім'ї на період тривалої ротації.

Як пише «Укрінформ», у другому кварталі 2024 року розпочне роботу передове командування бригади в Литві, яке до кінця року має перерости у штаб формування. У 2025 році бригада має бути остаточно сформована, після чого розпочнуться її перші тренування. Повної боєздатності бригада досягне до кінця 2027 року.

Тим часом у Литві лунають заклики до швидшого розгортання німецьких військових. Президент країни Гітанас Науседа заявляв, що вітав би прискорення розміщення німецької бригади в країні до кінця 2026 року. Своєю чергою Міноборони Німеччини вирішило розробити детальну систему стимулів для того, щоб заохотити німецьких військових на постійну дислокацію в Литву. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності