• Головна
  • Світ
  • Путч Пригожина: російські еліти готуються до масштабної «чистки»

Путч Пригожина: російські еліти готуються до масштабної «чистки»

Путч Пригожина: російські еліти готуються до масштабної «чистки»

Кремлю потрібні відповіді щодо того, як ситуація вийшла з-під контролю

Кремль намагається консолідувати контроль й створювати образ нормального життя. Водночас тоді, коли виникали питання про місцеперебування генерала Сергія Суровікіна, російські еліти живуть в очікувані масштабного розслідування повстання ПВК «Вагнер» минулого тижня.

За даними російських ЗМІ та представників еліти, серед тих, кого допитували, був генерал Сергій Суровікін, який мав добрі стосунки з очільником «вагнерівців» Євгеном Пригожиним. Зазначається, що він втрутився, щоб розібратися з вимогами Пригожина щодо боєприпасів після скарг на те, що його бійці погано забезпечені, пише The Washington Post.

Деякі представники російської еліти, налякані тим, наскільки близько прибічники Пригожина підійшли до Москви та майже розв’язали громадянську війну, поспішили продемонструвати свою лояльність президенту Володимиру Путіну. Втім поширювалися чутки та посилювалася параноя щодо того, чи мав Пригожин підтримку з боку російських військових чи спецслужб.

Так, російський журналіст Олексій Венедіктов сказав, що Суровікін перебуває на півдні Росії і «три дні не виходив на зв’язок зі своєю родиною».

«Як мені сказали, він пише пояснення та звіти», — розповів Венедіктов, додавши, що поки неясно, чи було це частиною офіційного розслідування.

Натомість Вероніка Суровікіна, донька російського генерала, спростувала припущення про те, що його арештували. За її словами, батько був на роботі у своєму офісі. Тоді як речник Кремля Дмітрій Пєсков не став коментувати, чи затриманий Суровікін, направивши всі питання про місцеперебування генерала в Міноборони.

Водночас аналітики та представники еліти кажуть, що Кремлю потрібні відповіді щодо того, як ситуація вийшла з-під контролю, особливо з огляду на те, що деякі російські органи влади заздалегідь знали про плани Пригожина, про що заявив голова Нацгвардії Росії Віктор Золотов.

«Можливо, цього просто не очікував Путін», — сказав один московський бізнесмен, який побажав залишитися анонімним через побоювання репресій.

«Тож питання: чому і хто відповідальний? Однозначно будуть питання до всіх у цій вертикалі військових і спецслужб — хто співпрацював з Пригожиним, був проти Пригожина, чи спостерігав за Пригожиним, або не помічав, що він робить? Чия реакція була своєчасною, а чия – несвоєчасною? І з цієї точки зору я підозрюю, що Суровікін буде серед тих, з ким будуть спілкуватися ті, хто проводить це внутрішнє розслідування», - сказав Костянтин Ремчуков, головний редактор «Независимой газеты», який був серед групи журналістів, які зустрілися з Путіним.

Проте пов'язаний з Кремлем політичний консультант Сергій Марков заявив, що розслідування заколоту є далекосяжним.

«Проходять перевірку всі, хто був близький до Пригожина. Я впевнений, що під слідством знаходяться щонайменше кілька сотень людей. Мета – отримати інформацію про те, хто насправді брав чи не брав участі, з’ясувати, хто брав участь у зраді, хто брав участь у якихось переговорах і повинен був повідомити про це владі. Я впевнений, що допитують усіх, і Суровікіна, і всіх інших генералів і офіцерів, солдатів», – додав Марков.

Втім звільнення Суровікіна загрожує небезпекою для російського диктатора, який ризикує поглибити розбіжності в армії та підірвати моральний дух у вирішальний момент, на тлі українського контрнаступу, спрямованого на відкидання російських військ.

Суровікін, якого російський аналітик Марк Галеотті назвав «нехорошою людиною», але «небезпечно компетентним генералом», популярний серед деяких прихильників жорсткої лінії. Російські ЗМІ прозвали його «генералом Армагеддоном» за його безжальний підхід на полі бою.

Політична аналітикиня Тетяна Станова з паризької консалтингової компанії R.Politik передбачила, що будуть деякі арешти, але такі фігури, як Суровікін, «менш імовірно стануть ціллю», хоча вона сказала, що його остаточна доля залишається неясною.

«Я не очікую чисток у сталінському стилі - це не підхід Путіна», – написала вона в Twitter.

Натомість головред Ремчуков сказав, що найбільше питання полягало в тому, чому ніхто не реагував на все більш істеричну публічну критику Пригожиним російського військового командування за кілька тижнів до повстання, яке явно порушувало жорсткі російські закони щодо дискредитації військових.

«Дуже чітке відчуття полягало в тому, що повстання могло статися лише тому, що ніхто нічого не робив за попередні чотири тижні, коли він відкрито і голосно порушував російське законодавство», – сказав журналіст.

У свою чергу Пєсков відмовився коментувати, чи була необхідність карати деяких чиновників після заколоту. Він сказав, що не має інформації про місцезнаходження Пригожина, оскільки з’являються питання про фінансування групи та її майбутні операції в Африці та на Близькому Сході.

Кремль намагався закріпити наратив, що російське суспільство об’єдналося навколо Путіна, коли колони «Вагнера» йшли на Москву та збивали гелікоптери. Але питання про те, чому російському президенту не вдалося контролювати ситуацію напередодні повстання, залишаються. Його відмова спілкуватися з Пригожиним, схоже, була одним із факторів.

Нагадаємо, російські політики кажуть, що ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин відмовився укладати контракт із Міноборони РФ, тому вагнерівці більше не братимуть участь в «спецоперації».

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності