• Головна
  • Світ
  • Українці, які приїхали у Польщу до війни, мають більше шансів знайти роботу: опитування

Українці, які приїхали у Польщу до війни, мають більше шансів знайти роботу: опитування

Водночас рівень зайнятості українців у Польщі високий

Водночас рівень зайнятості українців у Польщі високий

Відсоток зайнятості на 12% вищий серед людей, які приїхали до Польщі до початку повномасштабної війни. Це пов’язано з набутим раніше досвідом роботи в Польщі та міцнішою позицією довоєнних мігрантів на польському ринку праці.

Про це свідчать результати 4-го видання дослідження «Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи», проведеного Міграційною платформою EWL, Фундацією EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Переважна більшість громадян України, які проживають у Польщі, працевлаштувалися. Це свідчить про інтеграцію біженців у польське суспільство.

Однак загалом високий рівень зайнятості громадян України свідчить про їхню інтеграцію з польським ринком праці. На це значною мірою вплинув «спеціальний закон», який дав змогу громадянам України перебувати та працювати в Польщі на більш вигідних умовах — за спрощеною системою працевлаштування без отримання спеціальних дозволів на роботу.

«Польща, як країна з багаторічним досвідом створення сприятливих умов для працевлаштування мігрантів з України, впоралася з професійною активізацією біженців. Серед інших стали можливими швидкі та ефективні дії завдяки децентралізації допомоги, а також реалізації державних програм фінансової підтримки організацій і компаній. Такий високий відсоток працевлаштування також значною мірою пов’язаний із бажанням самих українців працювати», — наголошує директор департаменту міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Опитування громадян України, які проживають у Польщі, провели 4-13 березня 2023 року методом прямого F2F-інтерв’ю. Його проводили українською мовою на вибірці N=500 повнолітніх громадян України, як довоєнних мігрантів, так і біженців з України.

Анкета була розроблена Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету з урахуванням деяких питань від Міністерства сім’ї та соціальної політики Польщі, Управління у справах іноземців та Бюро національної безпеки Польщі.

Нагадаємо, у травні 2022 року стало відомо, що 24% опитаних мешканців Львівщини прийняли особисто у себе переселенців. Ще 15% — готові прийняти. 57% — не висловили бажання прийняти переселенців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності