• Головна
  • Світ
  • Через війну Польща стала провідним гравцем у європейській політиці: чому це важливо для України

Через війну Польща стала провідним гравцем у європейській політиці: чому це важливо для України

Через війну Польща стала провідним гравцем у європейській політиці: чому це важливо для України

До російського вторгнення неліберальний правий уряд Польщі був винятком у Європі та об’єктом осуду офіційного Європейського Союзу

Візит президента України Володимира Зеленського до Варшави ознаменував зустріч близьких друзів і союзників, зв’язки між якими лише зміцнилися після початку повномасштабного вторгнення РФ минулого року. Водночас президент Польщі Анджей Дуда нагородив свого українського колегу найвищою відзнакою Польщі – орденом Білого Орла.

Про це пише The Washington Post.

Володимир Зеленський висловив подяку за активну роль, яку Польща зіграла у зосередженні підтримки опору України російському вторгненню та у прийнятті понад 1,5 мільйона українських біженців.

«Ви не покинули Україну, ви стояли з нами пліч-о-пліч, і ми вам вдячні. Ми вважаємо, що це історичні відносини. Ваше особисте ставлення до наших людей, до мільйонів українців, які знайшли притулок у Польщі, які почуваються тут, як вдома, — я хочу подякувати всьому польському народу за все це і за ті перші дні й тижні, коли ми так потребували цієї допомоги», – сказав Зеленський під час спільного виступу з Дудою.

Водночас не тільки Зеленський цінує цю допомогу. Так, протягом останнього року війни Польща стала ключовим оплотом у протистоянні Заходу з Росією. Окрім розміщення українських біженців, країна стала основним каналом допомоги та поставок Україні, активним прихильником ініціатив Києва щодо приєднання як до НАТО, так і до Європейського Союзу та гучним критиком м’якості Західної Європи щодо Кремля.

Тоді як багато країн-членів НАТО все ще намагаються збільшити фінансування оборони до встановлених 2% ВВП, витрати на оборону Польщі планується збільшити до 4%. Раніше за інші європейські країни Варшава терміново відправила в Україну частину своїх танків Leopard 2 німецького виробництва, а нещодавно стала першою країною, яка передала винищувачі Києву.

Нещодавно Сполучені Штати спільно з НАТО створили новий постійний військовий гарнізон у Польщі разом із гігантським новим складом зброї та озброєння, наповненим сотнями американських танків і піхотних машин. Натомість один американський командир сказав, що Польща є «стрижнем регіональної безпеки». Що стосується загрози Росії, націоналістичний уряд Польщі вважає свої дії  виправданим.

«Сьогодні ми знову бачимо те, що народ Польщі та люди всієї Європи бачили десятиліттями», — визнав президент США Джо Байден під час промови у Варшаві в лютому, маючи на увазі амбіції автократичного режиму в Кремлі.

Дійсно, війна в Україні спричинила своєрідний геополітичний зсув у Європі, перемістивши «центр тяжіння НАТО», як нещодавно сказав Челс Міхта, офіцер військової розвідки США та нерезидент Центру аналізу європейської політики. Раніше він традиційно був зосереджений у Франції та Німеччині й на схід до таких країн, як Польща, її балтійські сусіди та інші країни, які колись перебували під залізною завісою. Водночас у Центральній та Східній Європі, як писала оглядач Le Monde Сільві Кауфманн, «вага історії сильніша, ніж на Заході, травми свіжіші, а повернення трагедії відчувається гостріше».

Майже чотири десятиліття тому Норман Дейвіс, видатний британський історик, писав про Польщу як про націю в «серці Європи» не просто через її географічне розташування, а тому, що вона здавалась тиглем усіх політичних течій, що пливуть через континент. Поточні моменти також проявили глибшу культурну ворожнечу.

«Є відчуття того, що Польща насправді більш європеєць, ніж будь-хто інший — через її стару міфічну роль «бастіону західної християнської цивілізації проти варварського сходу», - зауважив Ніл Ашерсон, досвідчений журналіст щодо теми радянського світу.

«Існує відчуття моральної вищості, яке на даний момент є дуже сильним. Ми були праві щодо Росії, ми були праві щодо енергетичної безпеки, ми мали рацію, застерігаючи від такої сильної залежності від Росії. А нас ігнорували — і німці, і інші. Наше право було доведено, і тепер ми хочемо це показати», — сказала Елізабет Зерофскі, директорка варшавського офісу Європейської ради з міжнародних відносин.

Але, як зазначила Зерофскі, у цій позиції «моральної вищості» також є невід’ємна напруга. До російського вторгнення неліберальний правий уряд Польщі був винятком у Європі та об’єктом осуду офіційного Європейського Союзу за капітальну реформу судової системи, яка, на думку критиків, підірвала верховенство права та демократію в країні. Керівники правлячої партії «Право і справедливість», відомої під абревіатурою PiS, є одними з найбільш відвертих критиків технократичного Брюсселя.

«Минулого року ми довели, що ми надійні, що ми були праві, що політика Німеччини була поганою для Європи. І тепер нас за це покарав Євросоюз», — сказав Себастьян Калета, заступник міністра юстиції, маючи на увазі надмірну залежність Берліна від російського імпорту енергоносіїв.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький минулого місяця виступив із великою промовою в німецькому Гейдельберзькому університеті, де заявив, що Європа перебуває на «історичному повороті». Цю мову використовували й інші в контексті війни в Україні, не в останню чергу канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Але, за словами Моравецького, теперішній момент має похитнути статус-кво на заході та переконати тих у Брюсселі, які збираються «створити наддержавний уряд вузькою елітою» — популярна тема серед правих націоналістів у Європі.

«Ніщо в Європі не може захистити нації, їх культуру, соціальну, економічну, політичну та військову безпеку краще, ніж національні держави. Інші системи є ілюзорними або утопічними», – сказав Моравецький.

Натомість такі погляди польського прем’єра суперечать «його західним колегам, які вірять, що тільки сильніша інтеграція та більш ефективне прийняття рішень є шляхом вперед», зауважила Моніка Сус, доцент Польської академії наук.

Це може не мати великого значення з багатьох причин, не в останню чергу тому, що Моравецький може бути усунений зі своєї посади, якщо правляча партія Польщі та її союзники не повернуться до влади після виборів, які відбудуться у цьому році. Опитування показують напружену боротьбу з опозицією. Попри результат, навряд чи позиція країни щодо України зміниться.

«Путін міцно прив’язав Польщу до Заходу. Якщо на виборах цієї осені PiS буде замінено ліберальною опозицією, зв’язок стане ще міцнішим», – зазначив Ашерсон.

Нагадаємо, у Польщі будуть виготовляти 125-мм снаряди. Цим буде займатися держконцерн «Укроборонпром» спільно з компанією Polska Grupa Zbrojeniowa. Відповідний договір підписали у межах візиту Володимира Зеленського до Польщі.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності