• Головна
  • Економіка
  • Українське зерно за нижчими цінами продають в ЄС – Польща і Румунія просять розібратися

Українське зерно за нижчими цінами продають в ЄС – Польща і Румунія просять розібратися

Українське зерно за нижчими цінами продають в ЄС – Польща і Румунія просять розібратися

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили загалом 417 мільйонів євро від надходження дешевшого українського зерна на їхні ринки

Румунія і Польща звернулись до Європейської комісії з проханням створити механізми із відстеження експорту українського зерна.

Зокрема, ці дві країни хочуть отримати гарантії, що «місцеві фермери не постраждають від потоку дешевого імпорту», повідомляє Reuters.

Так, прем’єр-міністри Румунії та Польщі Ніколае Чука та Матеуш Моравецький заявили на бізнес-конференції в Бухаресті, що їхні уряди працюють над розв'язанням проблеми, коли значна кількість українського зерна (дешевшого, ніж те, що виробляється в ЄС) потрапляє в країни Центральної Європи, негативно впливаючи на місцеві ціни та рівні продажів для європейських фермерів.

Румунський прем’єр Чука наполягає на встановленні механізмів із забезпечення відстеження українського експорту та його кінцевих пунктів призначення. Натомість очільник польського уряду Моравецький також заявив, що його країна разом з румунами «борються разом за те, щоб це зерно покинуло наші країни, щоб Європейський Союз ефективно допоміг нам у здійсненні торговельної політики».

Раніше цього місяця міністр сільського господарства Румунії Петре Даеа заявив, що, за оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили загалом 417 мільйонів євро від надходження дешевшого українського зерна на їхні ринки. Крім того, Даеа сказав, що Єврокомісія має на меті виплатити компенсацію вартістю 56,3 мільйона євро польським, болгарським і румунським фермерам. Остаточне рішення щодо цього питання очікується 30 березня.

Водночас видання Politico у січні писало, що український експорт зерна становив до війни десяту частину світового обсягу. Тоді болгарські фермери скаржились, що не можуть заробляти на вирощуванні насіння соняшника, основного експортного продукту країни, через зростання українського імпорту, яке призвело до падіння цін майже вдвічі. Тоді як в Болгарії близько три чверті місцевого врожаю було витіснено з переробних підприємств.

У січні міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Чехії, Угорщини, Румунії та Словаччини на зустрічі у Брюсселі закликали обмежити стрімкий імпорт українського зерна та виплатити компенсації постраждалим фермерам.

Зазначається, що сільськогосподарське питання України наразі активно обговорюється в ЄС на фоні перспективи членства України в Євросоюзі, адже може створити виклики для фермерів у країнах-сусідах з Україною.

Нагадаємо, українське зерно транспортуватиметься через Польщу за новими правилами. Вони мають покращити процедуру транспортування, але водночас запобігти порушенням.

Економіка

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності