• Головна
  • Світ
  • У Німеччині розслідують отруєння двох російських опозиціонерок

У Німеччині розслідують отруєння двох російських опозиціонерок

У Німеччині розслідують отруєння двох російських опозиціонерок

Журналістка нещодавно залишала Росію, а активістка є лідером неурядової організації та вже протягом десяти років живе у Сполучених Штатах.

Німецька поліція розслідує можливе отруєння російської журналістки та активістки після того, як вони відвідали конференцію російської опозиції у Берліні наприкінці квітня.

Про це пише «Громадське», посилаючись на Yle

Конференцію організував колишній російський олігарх Михайло Ходорковський, який проживає в еміграції.

Однак зазначають, що журналістка нещодавно залишала Росію, а активістка є лідером неурядової організації та вже протягом десяти років живе у Сполучених Штатах.

І хоча Імена, стать чи вік постраждалих не вказують. Проте ці дані збігаються з інформацією російського видання «Агентство», що писало про можливе отруєння російської журналістки, ім’я якої не називають, а також голови фонду «Вільна Росія» Наталії Арно, яка живе у США впродовж 10 років.

Обидві 29 та 30 квітня брали участь у конференції, яку організував Ходорковський.

Після конференції, незадовго до появи симптомів, Арно виявила, що двері до її готельного номера у Празі були відчинені, а в приміщенні відчувався сторонній запах, схожий на «аромат дешевих парфумів», розповіло джерело «Агентства». Наступного ранку вона вилетіла до США та звернулася до лікарні. За даними «Агентства», ФБР почало розслідування.

«Агентство» пише, що російська влада неодноразово використовувала отруєння для розправи з політичними опонентами й тими, кого вважає зрадниками. 

Так, у 2006 році в Лондоні радіоактивним полонієм-210 отруїли колишнього співробітника КДБ та ФСБ Олександра Литвиненка, який звинуватив російську спецслужбу в незаконній діяльності.

За даними британської влади, російська спецслужба стоїть за отруєнням в Англії радянського та російського розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії у 2018 році.

Улітку 2022 року болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв, один з основних авторів розслідування про участь ФСБ в отруєнні російського опозиціонера Олексія Навального, заявив, що знайшов свою готельну кімнату відчиненою.

На початку лютого 2023 року Грозєв повідомив австрійській газеті Falter, що вирішив не повертатися до Австрії, де прожив багато років, і житиме у США. Розслідувач розповів, що отримав «кілька попереджень від різних правоохоронних структур у Європі, і є явні докази того, що його життя в небезпеці».

Нагадаємо, спікер Державної думи РФ В'ячеслав Володін заявив, що Польща нібито має розрахуватися з Росією за те, що «радянська армія звільнила її від німецьких окупантів». За його словами, Польща «зрадила історичну пам'ять». Політик зазначив, що третина нинішніх польських територій являють собою райони з розвиненою інфраструктурою, промисловими підприємствами, а також багаті на природні ресурси нібито «завдяки» РФ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності