Як позбутися російської літератури з користю: куди краще здати макулатуру

Як позбутися російської літератури з користю: куди краще здати макулатуру

Краще не викидати макулатуру у смітник, а принести тим, хто знає як її краще використати

Позбутись російської літератури з користю для українців пропонує спільнота «Емаус-Оселя». Для цього вони закликають львів’ян просто залишити книги в одному з їхніх контейнерів. Згодом російську літературу здадуть на макулатуру, а за виручені кошти нагодують бездомних людей.

Про це пише «Суспільне».

«Ми вже багато років збираємо непотрібні для населення речі, у тому числі книги. У наші контейнери потрапляє різна література – книги для дітей, всесвітня література, де є також російськомовна. Багато наших відвідувачів приходять у крамницю саме за книгами. Кожен обирає відповідно до власних потреб та вподобань. Але є книги, які не придатні для використання, застарілі, серед них книги Достоєвського, Толстого, а також про Маркса і Енгельса, Леніна тощо. Таку літературу наші працівники перебирають, відсортовують, здають на макулатуру, а за виручені кошти функціонує наша спільнота, реалізовуємо добрі справи, проводимо різноманітні проєкти, годуємо тих, хто у потребі», – розповідає заступниця голови спільноти «Емаус-Оселя» Наталя Саноцька.

За її словами, таким чином за минулий 2022 рік у їхні контейнери здали 16 629 кілограмів книг і за ці кошти приготували 3745 обідів. Цього року небайдужі склали у контейнери 5582 кілограми книг, а за ці гроші приготували 795 обідів для потребуючих.

Оскільки чимало людей, які приходять до «Емаус-Оселі», розповідають, що російську літературу викидають у смітник, у спільноті вирішили ще раз нагадати, що її можна принести та кинути у найближчий контейнер.

«Зараз люди стали більше перебирати речі, хочуть позбутись й таких книг, які завалялись на полицях. Але не варто викидати їх на сміття. Можна принести книги до нас, кинути у контейнери, а ми вже віддамо на переробку», – додає вона.

На сьогодні у Львівській ОТГ стоїть 31 контейнер від «Емаус-Оселі» у 24 різних локаціях. Усі можна переглянути на сайті спільноти, де є мапа, що допоможе знайти найближчий контейнер. Кидати книги можна у ті контейнери з іншими непотрібними речами – меблями, одягом, посудом, іншими речами домашнього вжитку. Забирають речі з контейнерів щодня, крім неділі.

Здати макулатуру, у тому числі російськомовні видання можна також у:

  • Львівську обласну бібліотеку для юнацтва ім. Романа Іваничука.

Здати в макулатуру книги, написані російською, а кошти за них віддати на ЗСУ можна за адресою: пл. Ринок, 9. Книгозбірня віддає в макулатуру лише літературу, яку приносять відвідувачі.

  • Науково-технічну бібліотеку НУ «Львівська політехніка».

Пункти приймання доступні з понеділка до п’ятниці з 10:00 до 18:00 за адресами: вулиця Професорська, 1 (хол) та вулиця Митрополита Андрея, 3 (3 поверх).

  • компанію Eco Sense.

Крім книг, там приймають картонні ящики, картонні вироби, архів, офісний папір тощо. Готові приймати вторсировину з понеділка до п’ятниці. Контакти: 063 933 05 55.

Нагадаємо, де у Львові здати папір на перероблення читайте також тут

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності