• Головна
  • Світ
  • Повітряні сили НАТО привели в готовність через агресію російських винищувачів у Чорному морі: деталі

Повітряні сили НАТО привели в готовність через агресію російських винищувачів у Чорному морі: деталі

Повітряні сили НАТО привели в готовність через агресію російських винищувачів у Чорному морі: деталі

Інцидент стався близько за 60 км на схід від румунського повітряного простору

У п'ятницю, 5 травня, російський літак Су-35 небезпечно перехопив літак L410 TURBOLET, що належить польській Прикордонній службі. Він виконував планову патрульну місію під егідою Frontex над Чорним морем у міжнародному повітряному просторі у співпраці з румунськими службами.

Про це пише RMF 24.

Цей інцидент стався близько за 60 км на схід від румунського повітряного простору. Міністерство національної оборони Румунії повідомило, що агресивні та небезпечні маневри, які неодноразово здійснювали російські винищувачі поблизу польського літака, викликали високу турбулентність й труднощі в управлінні машиною.

Відтак два винищувачі ВПС Румунії та два винищувачі ВПС Іспанії, що діють у складі бойової служби повітряної поліції, були підняті по тривозі Об'єднаним центром повітряних операцій НАТО в Торрехоні. Вони були готові втрутитись за першої ж нагоди, проте, як з’ясувалося, в цьому не було потреби.

Румунська сторона згодом повідомила, що екіпаж з Польщі поводився спокійно та професійно в ситуації, яку «безвідповідально створив російський пілот».

Так, поляки вивели літак після початкової втрати висоти, спричиненої маневрами Су-35 й благополучно приземлилися в аеропорту імені Михаіла Когелнічану. В результаті інциденту ніхто з членів екіпажу польського літака не постраждав.

«Румунська влада перебуває в контакті з Frontex та польською владою для з'ясування всіх обставин інциденту. Агресивна поведінка військового літака, що належить РФ, стосовно неозброєного літака, який виконує місію Frontex з моніторингу міграційних ризиків в басейні Чорного моря, є абсолютно неприйнятною. Цей інцидент є ще одним доказом провокаційної поведінки Російської Федерації в Чорному морі», – заявили у Міністерстві оборони Румунії.

Нагадаємо, наприкінці квітня авіація НАТО у складі німецьких та британських пілотів перехопила російські військові розвідувальні літаки над Балтійським морем.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності