• Головна
  • Світ
  • Хвиля протестів у Грузії: чому вони виникли та що зараз відбувається у Тбілісі

Хвиля протестів у Грузії: чому вони виникли та що зараз відбувається у Тбілісі

Хвиля протестів у Грузії: чому вони виникли та що зараз відбувається у Тбілісі

В Міністерстві внутрішніх справ Грузії пояснили насильницькі дії поліції тим, що протести «набули насильницького характеру»

У вівторок, 7 березня, парламент Грузії у першому читанні ухвалив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», який фактичною копіює норми російського закону про «іноагентів». «За» проголосували 76 депутатів, а «проти» — 13. Голосування щодо ще одного варіанту законопроєкту про «іноагентів», який називається «Про реєстрацію іноземних агентів», буде 9 березня.

Про це пише «Грузія онлайн».

Згідно з текстом документа, ЗМІ та громадським організаціям, які отримують фінансування з-за кордону, будуть надавати статус «іноагентів».

Реакція політиків

Посольство США в Грузії назвало ухвалення цього документу «чорним днем для грузинської демократії» й попередили, що ухвалення такого закону завдасть шкоди відносинам Грузії з її стратегічними партнерами та підірве важливу роботу багатьох грузинських організацій, які допомагають співгромадянам.

Водночас служба зовнішніх звʼязків Євросоюзу заявила, що цей законопроєкт перешкоджає євроінтеграції Грузії і суперечить мінімум двом з дванадцяти рекомендаціям ЄС для отримання Грузією статусу країни кандидата в ЄС.

Тоді як президентка Грузії Саломе Зурабішвілі з трибуни ООН розкритикувала підтримані правлячою партією законопроєкти про «агентів іноземного впливу» та зазначила, що вони обмежуватимуть свободу.

«Законопроєкт, представлений деякими групами в моїй країні, який обмежить свободу неурядових організацій, буде вкрай шкідливим для демократичної трансформації нашого суспільства, ліквідації гендерної дискримінації та, власне, шляху нашої євроінтеграції. Виходячи з цього, я вже висловила свою рішучу незгоду з цим законопроєктом і використовую цю можливість, щоб викласти свою позицію і тут», — заявила Зурабішвілі.

Натомість лідер правлячої проросійської партії в Грузії Кобахідзе заявив, що закон про іноагентів ухвалюється, щоб «знати, на чиї гроші існують ті, хто материть церкву!»

Хвиля протестів

Таке рішення парламенту викликало обурення серед грузинів, відтак у країні відбуваються масові мирні протести. Проте поліція почала розганяти учасників акції за допомогою сльозогінного газу та водометів.

В Міністерстві внутрішніх справ Грузії пояснили дії поліції тим, що протести нібито «набули насильницького характеру», тому що учасники акції «хотіли заблокувати один із входів до парламенту».

Водночас у мережі вже з’являються фотографії, на яких видно, що внаслідок дій грузинської поліції є постраждалі й медики надають їм допомогу.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрували проєкт постанови про звернення до Грузії та інших країн щодо негайного переведення Міхеіла Саакашвілі на лікування за кордон. За словами голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, цей документ підписали 90 народних депутатів.

Детальніше про те, у якому стані зараз перебуває Міхеіл Саакашвілі та чому взагалі дійшло до такої ситуації, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності