• Головна
  • Світ
  • Забруднення пластиком викликало нове захворювання у птахів: може загинути чимало пернатих

Забруднення пластиком викликало нове захворювання у птахів: може загинути чимало пернатих

Забруднення пластиком викликало нове захворювання у птахів: може загинути чимало пернатих
Фото: Вікіпедія

З часом стійке запалення утворює шрами та деформує тканини органів птахів

Вчені виявили нову хворобу диких птахів, спричинену виключно пластиковим забрудненням. Захворювання, яке називається пластикозом, викликається запаленням травного тракту маленькими шматочками пластику.

Про це пише The Independent.

Вважається, що морські птахи їдять пластик під час риболовлі, а потім випадково згодовують його своїм пташенятам.

З часом стійке запалення утворює шрами та деформує тканини, і птахи намагаються перетравлювати їжу та правильно рости, що впливає на їхню здатність виживати.

Команда вчених з Австралії та Великої Британії вирішила назвати нову хворобу після того, як побачила широко поширені рубці у буревісників на австралійському острові Лорд Хоу.

Вони помітили, що птахи, які їли більше пластику, мали більше рубців на передшлунковому органі — першій частині пташиного шлунка.

Доктор Алекс Бонд з Музею природної історії , який є співавтором дослідження, сказав, що хоча зовні ці птахи можуть виглядати здоровими, всередині вони почуваються погано.

«Це дослідження є першим випадком, коли тканину шлунка досліджували таким чином, і воно показує, що споживання пластику може завдати серйозної шкоди травній системі цих птахів», — додав він.

Публікуючи свою роботу в Journal of Hazardous Materials, дослідники виявили, що інші неорганічні елементи, знайдені в кишках птахів, такі як пемза, не сприяють утворенню таких рубців.

Пластикоз, який характеризується як фіброзне захворювання, яке визначається рубцюванням тканини, може призводити до поступового руйнування трубчастих залоз у передшлунку.

Уражені птахи стають більш вразливими до інфекцій і паразитів, їм важко перетравлювати їжу та засвоювати вітаміни. Хоча пластикоз був виявлений лише в одного виду птахів, дослідники кажуть, що через масштаб забруднення пластиком він може бути набагато більш поширеним.

За оцінками, у світовому океані є 30 мільйонів тонн пластикових відходів, а ще 109 мільйонів тонн — у річках, які продовжуватимуть витікати в море десятиліттями.

У звіті ОЕСР, опублікованому минулого року, йдеться про те, що виробництво пластику подвоїлося в усьому світі за останні 20 років, причому лише 9% його було успішно перероблено, а 22% було неправильно використано та забруднювало навколишнє середовище.

Нагадаємо, у центральній частині Львова майже зникли горобці. Це пов’язано з конкуренцією між видами та зміною забудови.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності