• Головна
  • Світ
  • Парламент Фінляндії схвалив вступ країни до НАТО

Парламент Фінляндії схвалив вступ країни до НАТО

Парламент Фінляндії схвалив вступ країни до НАТО

Голосування щодо схвалення заявок Фінляндії та Швеції очікується у другій половині березня

Парламент Фінляндії 1 березня схвалив вступ країни до НАТО.

Про це повідомляє фінський мовник Yle.

«За» віддали 184 голоси, «проти» — 7.

Членство в НАТО може бути реалізовано, якщо Туреччина та Угорщина ратифікують його. 28 країн НАТО вже прийняли членство в НАТО Фінляндії та Швеції, нагадує Yle.

«Хоча Туреччина та Угорщина не ратифікували заявку Фінляндії та Швеції на членство в оборонному альянсі, парламент хотів завершити свою частину до парламентських виборів», — відзначили журналісти.

Крім того, президентка Угорщини Каталін Новак 1 березня закликала депутатів угорського парламенту якнайшвидше ратифікувати вступ Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу.

1 березня в угорському законодавчому органі стартують дебати щодо вступу Швеції та Фінляндії в НАТО. Голосування щодо схвалення заявок двох країн очікується у другій половині березня.

Нагадаємо, Фінляндія і Швеція після вторгнення Росії в Україну оголосили, що планують вступати до НАТО. Відмова від нейтральності та курс на приєднання до НАТО знайшов відгук у фінському політикумі й суспільстві на тлі війни. У Кремлі наголосили, що «у Росії з'явиться більше офіційно оголошених противників», якщо Фінляндія та Швеція вступлять до НАТО.

Туреччина 28 червня погодилася підтримати вступ Швеції та Фінляндії до НАТО. Три країни підписали спільний меморандум за підсумками перемовин у Мадриді, а вже наступного дня на саміті в Мадриді країни НАТО офіційно «запросили» Фінляндію та Швецію стати членами Альянсу.

Станом на сьогодні лише дві з 30 країн Альянсу — Угорщина і Туреччина, ще не ратифікували їхні заявки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності