• Головна
  • Новини
  • Офіційно: Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО

Офіційно: Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО

Офіційно: Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО

"Це чудовий день у критичний момент для нашої безпеки", — генсек НАТО

Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО. Представники країн зробили це у штаб-квартирі альянсу у Брюсселі.

Посол Фінляндії при НАТО Клаус Корхонен та посол Швеції Аксель Вернгоф передали заявки генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, офіційно запускаючи процедуру вступу.

"Це чудовий день у критичний момент для нашої безпеки… Кожна країна має право обирати свій шлях. Ви зробили свій вибір після ретельно демократичного процесу, і я вітаю ваше рішення приєднатися до НАТО. Ви - наші найближчі партери, і ваше членство збільшить нашу спільну безпеку. Це історичний момент", - заявив Єнс Столтенберг.

Тепер усі 30 країн-членів НАТО мають погодити вступ Фінляндії та Швеції. Поки лише Туреччина публічно висловилася проти, однак у США запевняють, що в альянсі знайдуть консенсус.

Додамо, це рішення припиняє нейтралітет Фінляндії з часів Другої світової війни та нейтралітет Швеції, якого країна дотримувалася близько 200 років.

Нагадаємо, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна здатна перемогти у війні проти агресії росії. Норвежець сказав це під час неформальної зустрічі глав МЗС країн-членів НАТО у Берліні.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності