Як підготувати дитину до школи: поради для батьків та перелік необхідного шкільного приладдя

Як підготувати дитину до школи: поради для батьків та перелік необхідного шкільного приладдя

Початок шкільного життя — це завжди стрес як для дітей, так і для батьків. Цьогоріч, через повномасштабне вторгнення росії, переживань та невизначеності ще більше, адже, крім звичного хвилювання про те, як дитина даватиме собі раду у школі та чи зможе швидко адаптуватися до нового колективу, додається ще й тривога про безпеку майбутнього першокласника.

Для того, щоб цей цікавий, але нелегкий період у житті вашої родини став трохи простішим, Lviv.Media поспілкувалося з вчителькою початкових класів однієї з львівських шкіл Оленою Лукаш про те, як підготувати дитину до школи та що точно треба встигнути купити до 1 вересня.

Як готувати дитину до 1 класу

Не лякайте, а підтримуйте позитивне ставлення до школи

Найкраще, що можуть зробити батьки перед початком навчання, — створити для дитини відчуття, що школа — це безпечне та цікаве місце.

“З досвіду я бачу, що часто дітки на початку бояться вчителя, бояться помилитися, щось запитати чи попросити про допомогу. І дуже добре, якщо батьки допоможуть дитині позбутися цих страхів ще перед школою”, — пояснює Олена Лукаш.

Вона радить батькам багато говорити з дитиною про школу, але не вживати фраз на кшталт: “Підеш у школу, вчителька тебе буде сварити за те чи інше”, “Якщо будеш бешкетувати, з тобою ніхто не дружитиме”, “Будеш погано вчитися — тебе ніхто не любитиме у школі”. Натомість краще дитині розповідати, як багато цікавого вона дізнається, скільки нових друзів зможе знайти.

“Діти мають знати, що у школі вони у безпеці, що це місце, де можна бути щасливим, а не тільки отримувати покарання”, — наголошує Олена Лукаш.

Привчайте дитину до “шкільного розпорядку”

Якщо дитина відвідувала дитячий садок, то вона вже вміє рано прокидатися та звикла до того, що є певний розпорядок дня. Однак, якщо у дитини немає такого досвіду, варто підготувати її.

“Почніть створювати дитині режим, який буде схожим на шкільний. Якщо дитина прокидається пізніше, ніж необхідно буде для школи, поступово рухайте години сну. Також привчайте дитину робити всі необхідні гігієнічні процедури та поживно снідати”, — каже Олена Лукаш.

Учителька додає, що крім цього, дитині треба обладнати робоче місце та практикуватися хоча б 20 хвилин зосереджено працювати за столом.

“Для цього не потрібно силою саджати дитину і змушувати її щось робити. Тренуватися можна у формі гри. Бавтеся зі своєю дитиною у школу та не забувайте хвалити її за виконані завдання”, — зауважує Олена Лукаш.

Пояснюйте дитині роль вчителя та вчіть дотримуватися правил поведінки у школі

Дитина має знати, що школа — це місце, де діють певні правила, яких потрібно дотримуватися. Однак варто зважати, що сучасні першокласники вчаться у Новій українській школі, тому не потрібно вимагати від дитини, щоб вона говорила лише з дозволу вчителя чи завжди підносила руку.

“Тепер діти на уроці повинні мати живий діалог. Тому краще їх навчити не перебивати чи перекрикувати того, хто говорить, а уважно слухати й тільки після того, як інша людина закінчить, говорити своє. Також поясніть дитині, що вона може виходити в туалет на уроці. Для цього просто потрібно сказати вчителю, що є потреба вийти”, — ділиться Олена Лукаш.

Вона зазначає, що, звичайно, усі ці правила вчитель проговорюватиме з дітьми не один раз, але дуже важливо, щоб майбутній учень бачив приклад вихованої поведінки й вдома.

Також Олена Лукаш рекомендує батькам пояснити роль учителя. Адже важливо, щоб діти не боялися викладача, але й відчували повагу до нього.

“Учитель має стати для дітей другом, людиною, яка поведе їх у величезний світ знань, але учні мають відчувати межу дозволеної поведінки й знати, що вчитель за них відповідає. Тому поясніть своєму першокласнику, як звертатися до вчителя, попередньо обговоривши це з вашим вчителем чи вчителькою. Можливо, ви будете звертатися за ім'ям та по батькові, а, можливо, використовуватимете звертання “пан” чи “пані” та ім'я. Але дитина точно має знати, що казати “тітка” чи “дядько” учителю не можна”, — пояснює Олена Лукаш.

Учителька зазначає, що разом з тим варто наголосити дитині, що учитель — старший, тому з ним варто вітатися “Добрий ранок” чи “Добрий день”, а прощатися за допомогою “До побачення”, а з однокласниками вже можна говорити “Привіт” та “Бувай”.

Не сваріть за помилки, а краще акцентуйте навіть на маленьких перемогах дитини

За словами Олени Лукаш, учні можуть мати страх помилки та невдачі. Діти бояться, що вдома їх будуть сварити.

“Не сваріть свою малечу за найменші помилки. Діти тільки вчаться, і це нормально, що у них не виходить все одразу, що вони не завжди вміють себе поводити відповідно до соціальних норм. Треба розуміти, що помилки — це частина навчання. Тож будьте лояльнішими до своїх першокласників та підтримуйте їх на такому нелегкому шляху навчання”, — акцентує вчителька.

Тренуйте мислення і пам'ять дитини

Для того, щоб дитині було легше вчитися у школі та засвоювати велику кількість нової інформації, потрібно тренувати мислення та пам'ять майбутнього школяра.

“Маленькі віршики чудово тренуватимуть пам'ять дитини, тому вчіть разом дитячі поезії. Також можна вивчати скоромовки та влаштувати цілі домашні змагання зі скоромовок — це покращуватиме і пам'ять, і дикцію. Крім того, розгадуйте загадки з малечею. Так ви тренуватимете гнучкість мислення вашої дитини”, — розповідає Олена Лукаш.

Переконайтеся, що дитина знає основну інформацію про себе

У віці, коли діти йдуть до школи, вони вже цілком здатні засвоїти основну інформацію про себе та свою родину. Тому варто переконатися, що дитина точно має базові знання про себе.

“Обов'язково дитина має знати своє ім’я та прізвище, дату народження, імена батьків. Також перед школою треба впевнитися, що дитині відома її домашня адреса, місто та країна, в якій вона живе”, — додає Олена Лукаш.

Навчіть дитину, якщо вона ще не вміє, орієнтуватись у часі й просторі та перевірте, чи має вона базові знання про світ.

Крім основної інформації про себе та свою родину, першокласники мають володіти базовими знаннями про світ, а також орієнтуватися у часі та просторі.

“Коли ми говоримо про основні знання про світ, йдеться про пори року, назви та послідовність місяців, днів тижня. Також діти повинні знати поширені назви фруктів та овочів, тварин та рослин, частин тіла. Вони мають вміти орієнтуватися у часі та знати, де право чи ліво. Крім цього, дитині має бути знайома лічба та прості правила дорожнього руху ”, — каже Олена Лукаш.

Учителька наголошує, що на уроках усе це будуть знову вивчати, але бажано, щоб основні поняття дитині були знайомі.

Перевірте базові побутові та комунікативні навички дитини

За словами Олени Лукаш, буває так, що діти у першому класі ще не завжди вміють подбати про себе у побуті. Їм буває важко зав’язувати шнурки, застібнути чи розстібнути пасок, ґудзики. Не завжди вони знають, коли потрібно мити руки та як самостійно користуватися носовичком.

“Перевірте, чи ваша дитина вміє подбати сама про себе на елементарному рівні. Якщо малеча ще чогось не знає, навчіть її. Або ви можете купувати одяг та взуття без складних застібок чи шнурівок. Крім того, проговоріть з дитиною правила гігієни”, — зазначає Олена Лукаш.

Учителька додає, що також треба привчати дитину складати речі в одному місці та самостійно збирати рюкзак.

“Поясніть, що не можна розкидати речі у класі, їх треба тримати на своєму робочому місці. Також тренуйтеся разом складати речі в рюкзак, тоді менше шансів, що дитина щось забуде у школі”, — пояснює Олена Лукаш.

Крім того, вона радить потренувати з дитиною її комунікативні навички.

“Якщо дитина не ходила у садок, побавтеся з нею та вивчіть прості фрази для знайомства. Для того, щоб дитина могла подружитися з однокласниками, їй треба знати, що вона любить робити, їсти, чим їй подобається бавитися. Говоріть з дитиною про все це. Так вона зможе сформувати й для себе свої інтереси”, — каже Олена Лукаш.

Що потрібно придбати перед школою

Канцелярія

  • Рюкзак
  • Зошити — на 12 аркушів у косу лінійку та клітинку. Для початку достатньо купити по 5 штук кожного виду
  • Обгортки для підручників та зошитів
  • Папка для зошитів
  • Щоденник
  • Пенал і його вміст: сині ручки, простий олівець, гумка, точилка для олівців, лінійка, кольорові олівці
  • Набір для малювання: акварельні фарби, гуаш, пензлі, стакан-непроливайка, палітра, альбом
  • Набір для уроку праці: клей ПВА та клей-олівець, ножиці без гострих кінців, кольоровий папір і картон, пластилін з дошкою і стеками, папка для праці
  • Підставка для книг.

Однак вимоги кожної школи щодо необхідного приладдя можуть трохи відрізнятися. Тому точний список необхідних речей варто уточнювати безпосередньо у класного керівника.

Одяг

Щодо одягу, то тут теж необхідно дізнатися, чи є у вашій школі певний дрес-код чи універсальна форма для всіх учнів. Якщо цього немає, то для дівчат початковий набір шкільного одягу може складатися з таких речей:

  • Сарафан
  • Спідниця
  • Блузка чи гольф
  • Піджак чи кофтинка
  • Брюки чи джинси
  • Базові футболки
  • Спортивний костюм та кросівки.

Для хлопчиків натомість знадобляться:

  • Штани чи джинси
  • Піджак
  • Сорочки
  • Базові футболки
  • Водолазки чи тонкі светрики
  • Спортивний костюм та кросівки.

Читайте також:

Освіта

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності