Вступ-2022: у МОН затвердили нові правила прийому до вишів

Вступ-2022: у МОН затвердили нові правила прийому до вишів

Міністерство освіти і науки затвердило новий порядок прийому до вишів. Цьогоріч абітурієнтам потрібно складати національний мультипредметний тест для вступу на бакалаврат і магістерський комплексний тест для магістратури.

Вступні випробування на бакалаврат

Для вступу на 1 курс магістра ступеня бакалавра (з медичних та ветеринарних спеціальностей), потрібно складати національний мультипредметний тест.

НМТ – це комп’ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків: українська мова, математика та історія України.

Тестування відбуватиметься в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених у населених пунктах України, а також у деяких країнах Європи.

Для вступників проведуть три сесії НМТ:

  • основна – друга половина липня, серпень;
  • додаткова – серпень;
  • спеціальна – вересень.

Переважна більшість учасників НМТ братиме участь в основній сесії тестування, а ті, хто не матимуть змоги прибути до тимчасових екзаменаційних центрів під час основної сесії, зможуть пройти тестування під час додаткової або спеціальної.

Тест міститиме по 20 завдань з кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин. Окрім того, для вступу також можна буде використовувати результати ЗНО 2019–2021 років.

"Якщо, до прикладу, у 2020 році абітурієнтка планувала вступати на медичну спеціальність і подавала результати ЗНО з біології, цьогоріч, вона також може подавати результат з біології для вступу на медичну спеціальність або на будь-яку іншу спеціальність, де біологія у 2020 році була одним із конкурсних предметів", - пояснюють у Центрі оцінювання якості освіти.

Вступні випробування до магістратури

Через воєнні дії в Україні скасували традиційні вступні випробування до магістратури - ЄВІ/ЄФВВ.

Натомість майбутні магістри проходитимуть за спеціальностями:

Магістерський комплексний тест (МКТ);

  • 081 "Право";
  • 293 "Міжнародне право".

Магістерський тест навчальної компетентності (МТНК)

  • 05 "Соціальні та поведінкові науки";
  • 06 "Журналістика";
  • 07 "Управління та адміністрування";
  • 28 "Публічне управління та адміністрування";

МКТ міститиме два блоки завдань: іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська за вибором вступника) та право. 29 "Міжнародні відносини" (крім спеціальності 293 "Міжнародне право").

Зареєструватися для проходження МТНК та МКТ потенційні магістри зможуть з 27 червня до 18 липня включно, звернувшись до приймальної комісії закладу вищої освіти.

Тестування будуть проведені в основну, додаткову та спеціально організовану сесії:

  • основна – з 10 серпня до 17 серпня;
  • додаткова – з 07 вересня до 10 вересня;
  • спеціально організована – вересень – жовтень (терміни буде визначено пізніше).

Нагадаємо, на сайті Українського центру оцінювання якості освіти опублікували демонстраційну версію спрощеного Зовнішнього незалежного оцінювання. Крім того, УЦОЯО опублікували і довідкові матеріали з формулами з алгебри, геометрії та тригонометрії. Ними можна буде скористатися при виконанні завдань з математики цьогоріч.

Освіта

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності