Освітяни Львівщини просять не відміняти цьогоріч ЗНО

Освітяни Львівщини просять не відміняти цьогоріч ЗНО

Пропонують: продовжити термін реєстрації, провести кілька сесій тестування, скоротити кількість предметів та відтермінувати початок навчання у вишах

Освітяни Львівщини звернулися до Міністерства освіти, парламентського комітету з питань науки, освіти та інновацій, шкіл, освітніх та батьківських спільнот з проханням не скасовувати цьогоріч зовнішнє незалежне оцінювання.

"Ініціатива тимчасово скасувати державну підсумкову атестацію (ДПА), зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), єдиний вступний іспит (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ), які визнаються здобувачами освіти і суспільством об’єктивними інструментами оцінювання, руйнує сформований упродовж багатьох років ефективний державний механізм регулювання ринку освітніх послуг", - йдеться у зверненні, яке оприлюднив директор департаменту освіти Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска на своїй сторінці у фейсбуці.

Тимчасові процедури, якими пропонують замінити ЗНО, як от "комп'ютерний механізм без участі дитини", середній бал атестата, співбесіда чи мотиваційне есе, не мають такого рівня довіри як результат зовнішнього оцінювання та інші конкурсні критерії відбору, - зазначають ініціатори звернення.

Пропозиція освітян Львівщини:

  1. Звільнити здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти в 2021/2022 н. р., від державної підсумкової атестації.
  2. Визначати середній бал документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту за результатами оцінок за перший семестр 2021/2022 н. р. або річних оцінок за 10 клас.
  3. Дозволити учням випускних класів закладів загальної середньої освіти, документальна база яких була втрачена внаслідок війни, брати участь у конкурсному відборі до ЗВО на основі нотаріально завірених свідчень директора і/або двох педагогів про результати навчання.
  4. Продовжити реєстрацію на участь у ЗНО до липня 2022 р.
  5. Передбачити дві–три сесії ЗНО у липні–вересні 2022 р.
  6. Скоротити кількість предметів ЗНО до двох: українська мова (обов’язковий), математика, історія України, іноземні мови (без аудіювання) (на вибір).
  7. Розпочати 2022/2023 н. р. у закладах вищої освіти в жовтні–грудні 2022 р. чи навіть на початку 2023 р.

Такий підхід, на думку освітян, не порушуватиме усталену практику конкурсного добору, забезпечить справедливість при вступі і не додаватиме стресу потенційним вступникам.

Підписали звернення: Олег Паска від Департаменту освіти і науки; Юрій Бобало, голова Ради ректорів Львівщини; Степан Давимука, голова Експертної ради; Павло Хобзей, директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Лариса Середяк, директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти; Оксана Клепуц, директорка Козівського ЗЗСО від Ради директорів Львівщини; Іванна Герус, Іван Стецькович, Парасковія Дворянин, Звенислава Мамчур-Калинець, члени комісія з питань освіти Львівської обласної ради;  Ористлава Сидорчук, Ореслава Хомик від Союзу Українок.

Додамо, у понеділок, 14 березня, ці пропозиції обговорюватимуть на засіданні Ради ректорів Львівщини та ради директорів Львівщини, Експертної ради при департаменті освіти.

Раніше міністр освіти Сергій Шкарлет повідомив, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який скасовує для учнів випускних 11 класів державну підсумкову атестацію, зовнішнє незалежне оцінювання, єдиний вступний іспит та єдиний фаховий вступний іспит на 2022 рік.

Освіта

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності