• Головна
  • Релігія
  • 27 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

27 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Фото - pexels

Яке церковне свято 27 квітня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 27 квітня

27 квітня церква вшановує пам'ять Папи Римського Мартина Сповідника. Він народився в Італії (Тосканії) та був вірним християнином. Мартин здобував освіту в клірі Римської церкви. Однак, коли папа Феодосій відійшов у вічність його місце на престолі дісталось Мартину Сповіднику.

У той час коли серед монофелітів широко розповсюджували єресь Папа Мартин на Помісному Соборі в Римі засудив єретиків. Він також вирішив відправити листа Константинопольському патріарху Павлу, в якому він просив повернутися до православного сповідання. За такий вчинок імператор розізлився на Мартина і наказав провести суд над ним.

Відомо, що Мартина довгий час не могли спіймати, проте потім він все ж таки попався. У 654 році Папа таки заслали на острів, а потім відправили на суд до Константинополя.

У Константинополі йому висунули звинувачення, ув'язнили й засудили до страти. Кілька разів папі все ж пропонували піти на співпрацю з Константинопольською церквою, але Мартин відмовився. Витримка та сміливість Папи дуже здивувала, що йому вирішили пом'якшити покарання і відправили на заслання до Херсонеса, де він у спочив у Бозі.

27 квітня День Ангела святкують: Мартин, Іван, Антон.

Цей день в історії

У світі відзначають 27 квітня День азбуки Морзе. Не випадково вибрали таку дату, адже саме в цей день народився Самюель Морзе.Він є засновником спеціального способу передавання інформації за допомогою крапок і тире. Сьогодні це кодування трохи по-іншому виглядає.

Самюель був художником, чим і заробляв гроші. однак, у 1825 році він дізнався, що його дружина важко хворіє. Проте коли він приїхав, вона вже померла.  Морзе був дуже засмучений і зажурений, але тоді він вирішив зробити корисний пристрій. Він хотів допомогти людям надсилати повідомлення набагато швидше, бо саме через це він не встиг вчасно отримати звістку від дружини.

Протягом 13 років  він створював електромагнітний телеграф, який нині відомий як "апарат Морзе". Саме тоді з'явилися і спеціальні коди у вигляді крапок і тире — азбука Морзе.

День порятунку жаб або День збереження жаб відзначають 27 квітня. У цей день суспільство звертає увагу на скорочення популяції деяких видів жаб.

Жаби - холоднокровні представники загону земноводних. Вони відкладають ікру у воду. Починаючи з личинкової стадії, пуголовки мають хвости та внутрішні зябра, які дозволяють їм виживати під водою. У зрілому віці в них розвиваються легені, завдяки чому вони можуть жити як у наземному, так і у водному середовищі існування. Їхня шкіра вкрита слизом, який допомагає захищати шкіру і зберігати її вологою. Популяція жаб слугує хорошим індикатором здоров'я екосистем, оскільки вони чуйно реагують на зміни в атмосфері. Вони мешкають у різних середовищах, включно з тропіками і субтропіками, а в тропічних дощових лісах спостерігається найбільша кількість цього виду. 

 

****

1509 — папа Римський Юліан II відлучає від церкви Венецію.

1644 — вперше в Канаді висаджують пшеницю.

1828 — відкривається Лондонський зоосад.

1908 — початок IV Олімпійських ігор у Лондоні.

1950 — Велика Британія визнає державу Ізраїль.

1965 — у США запатентовані підгузки "Памперс".

1992 — рада керівників Міжнародного валютного фонду голосує за прийняття України до складу МВФ.

1993 — у Сингапурі вперше після 1949 року відбувається зустріч представників Китайської Народної Республіки і Тайвані на вищому рівні.

1995 — День заснування Державного казначейства України.

2001 — прем'єр-міністр України Віктор Ющенко подає у відставку.

2012 — Вибухи в Дніпропетровську — серія терористичних актів, що стались у центрі Дніпропетровська.

Народні прикмети

  • Якщо падає дощ, чекайте на врожайний рік.
  • У цей день не можна образити лисицю - зустрінете шахраїв.
  • Якщо ластівки вже з'явились, то холоду не буде.
  • Якщо ви побачили двох лелек, то скоро одружитесь чи вийдете заміж.
  • Очікуйте тепло, якщо ворони сидять близько до землі. Якщо літають - похолодання.

Що не можна робити в цей день

  • У цей день не можна сваритись із рідними.
  • Не можна полювати на ворон.
  • Не рекомендують вживати багато алкоголю.
  • Не можна прибирати та прати.
  • Якщо у цей день ви будете комусь лестити, то ця неправда накличе біду на весь рід.
  • У цей день не можна шкодити лисицям.

Нагадаємо, 27 квітня у Львові та області опади не очікуються. Вдень повітря прогріється до 14° тепла.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності