• Головна
  • Релігія
  • День Святого Антипа: що потрібно зробити, щоб привернути багатство

День Святого Антипа: що потрібно зробити, щоб привернути багатство

День Святого Антипа: що потрібно зробити, щоб привернути багатство

Щоб були гроші, киньте під ноги монети

24 квітня Церква вшановує Священномученика Антипа - учня святого апостола Іоанна Богослова.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святого та традиції цього дня.

Життя святого Антипа

Проживав Антип в I столітті. Сповідував християнську віру і старанно боровся з язичниками, попри погрози жорстокого правителя Доміціана. Язичницькі жерці дорікали єпископу, що він відвертає народ від поклоніння вітчизняним богам, і вимагали припинити проповідь про Христа і принести жертву ідолам. Святитель Антипа спокійно відповів, що не стане служити богам-бісам. За непокору імператор наказав суворо покарати Антипа. Жерці відвели священномученика Антипа в храм Артеміди і кинули його у піч. Відчуваючи пекельні муки, святий встиг звернутися до Бога з проханням наділити його даром зцілення людей. Господь почув його, згодом біля мощей Антипа багато хворих людей вилікувалися. 

Традиції та обряди

У народі священномученик Антип шанується як цілитель різних людських хвороб і особливо коли мучить зубний біль. За повір’ям, на хворий зуб потрібно покласти срібну монетку, через деякий час вийняти з рота і зробити в ній дірочку. Після цього монетку вішали на ікону святого Антипа. Біль повинен був швидко вщухнути.

У цей день покинуті своїм коханим дівчата, а також вдови проводили обряд біля річки, щоб позбутися туги. Черпали річкову воду лівою рукою і, бризкаючи собі в обличчя, читали змову від туги. Вони вірили, що потоком віднесе їхнє горе.

Господині з ранку прибирали в оселях, а коли ввечері чоловік приходив з роботи, то кидали йому під ноги жменьку монет. Вірили, що після цього чоловік буде більше заробляти і гроші в чистий будинок потечуть рікою.

Народні прикмети:

  • вранці небо червоне – всю весну дощитиме і буде вітряно;
  • дощ – літо буде грибним;
  • зацвіла верба – чекайте потепління.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності